Gigantprosjekt skal hedre Holst

I slutten av september åpnes etter planen Johan Jørgen Holst Park i Gaza. Etter snart fire års iherdig innsats er Paal Holst endelig i ferd med å reise et gigantisk minnesmerke over sin avdøde bror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal Holst overrekke statsminister Kjell Magne Bondevik en invitasjon fra president Yassir Arafat til åpningen. Israels tidligere statsminister Shimon Peres er blant de inviterte. Kjell Bækkelund skal spille piano, i en av sine mange avskjedskonserter.

Dette blir et prestisjeprosjekt som vil ruve i det fattige Gaza. Et treetasjers aktivitetssenter for barn og ungdom er snart ferdigbygd. Her skal det bli datasenter, bibliotek, musikkrom, aerobicrom, treningsrom og en teatersal med plass til 200 personer. I tillegg kommer et om lag tre mål stort uteareal med lekepark.

Millioner fra UD

Det norske utenriksdepartmentet har sponset parken med fem millioner kroner, til bygging og drift det første halvannet året. Telenor gir datautstyr for mellom 600000 og 700000 kroner. Johan Jørgen Holst Minnefond, som har forpliktet seg til å finansiere innbo og utrustning, skyter inn de siste pengene som står på fondets konto, om lag 300000 kroner.

Sist torsdag ettermiddag kom Paal Holst tilbake fra Gaza, der han blant annet møtte Yassir Arafat. Til Dagbladet fortalte Holst at minnefondet mangler mellom 700000 og en million kroner til inventar. I dag kommer Holst etter planen til å be UD om mer penger, Eter det Dagbladet forstår, kan det bli vanskelig. Dermed må Holst ut for å skaffe enda flere sponsorer.

Norske kunstverk

Paal Holst er stolt av det han har fått til.

- Utsmykningen av senteret blir foretatt av norske kunstnere. Vi har sikret oss kunst for over en million kroner, sier han.

Håkon Bleken, Jacob Weidemann, Franz Widerberg, Nils Aas og Magne Furuholmen er blant kunstnerne som har bidratt. Så vidt Dagbladet har brakt på det rene, kan utgiftene til forsikring av disse kunstverkene bli omfatttende.

Flere Midtøsten-kilder Dagbladet har vært i kontakt med, stiller seg litt undrende til oppføringen av en slik minnepark. For millionene parken har kostet, kunne det vært gjort mye for det lokale kultur- og idrettsarbeidet blant palestinske barn.

- Jeg undrer meg over hvilket forhold palestinske barn har til Jacob Weidemann, sier en kilde.

Arafat-kupp

Det er Gaza kommune som har gitt tomta, og meningen var at parken skulle drives i kommunal regi. Yassir Arafat, som styrer sitt palestinske område relativt eneveldig, vil det annerledes. Han har nå bestemt at hans selvstyreregjering også skal involveres. Så vidt Dagbladet forstår, var det ikke forutsetningen fra UDs side.

- Minnefondet kommer til å fokusere alt sitt arbeid på dette prosjektet, sier Paal Holst, som etter den offisielle åpningen kommer til å følge opp og jobbe videre for å skaffe sponsorinntekter.