Gigantsøksmål mot norsk hacker

En norsk 15-åring er blant 72 hackere som nå er saksøkt av videoindustrien for å ha knekket og publisert koden til kopieringsbeskyttelsen for digitale videoplater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske 15-åringen Jan Johansen fra Vestfold er spesielt nevnt i stevningen. Han var sentral i en gruppe hackere som knekket kopieringskoden og offentliggjorde løsningen på internett. Dette gjorde det mulig å kopiere DVD-plater og dermed få spillefilmer og annet innhold gratis.

Konfindensiell

Bransjeorganisasjonen DVD Copyright Control Association har stevnet hackerne inn for en domstol i California. I søksmålet heter det at «hver av de saksøkte driver nettsider som sprer konfidensiell og eiendomsbeskyttet informasjon», melder Wired News.

Jan Johansen fjernet i høst fra sin hjemmeside linken til kodenøkkelen etter å ha blitt kontaktet av en norsk advokat, som advarte 15-åringen på vegne av videoindustrien.

Jan Johansen har hevdet at hans hensikt var å påpeke mangler i sikkerhetskoden, ikke å skade videoindustrien. Amerikanske domstoler er kjent for å idømme store erstatningsbeløp dersom de anklagede finnes skyldig.

(NTB)