Gigantsprekk på Rikshospitalet

Det nye Rikshospitalet vil bli over en halv milliard kroner dyrere enn antatt. Kostnadsøkningen har skjedd bare det siste året. Og enda er ikke alle utgifter regnet med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram da regjeringen torsdag la fram en storingsproposisjon om utvidelse av kostnadsrammene for Nytt Rikshospital.

Og det er slett ikke sikkert at dette holder.

Regjeringen påpeker at det ytterligere er behov for reserve for å dekke usikkerhet ved gjenstående arbeid. Dette beløpet er ikke tallfestet.

- Det endelige beløpet for reserve vil først bli endelig fastsatt ved fremleggelsen av revidert budsjett til våren, sier informasjonsrådgiver Runar I. Malkenes i Arbeids- og administrasjonsdepartementet til NTB.

For seks år siden var prislappen på Nytt Rikshospital på 2,87 milliarder kroner.

Departementet har inngått en avtale med Norske Veritas om en ekstern kvalitetskontroll av kostnadene, herunder reservens størrelse.

30 millioner

I tillegg til selve kostnadssprekken vil Sosial- og helsedepartementet øke kostnadsrammen med ytterligere 30 millioner kroner til investeringer som ikke har vært med i de opprinnelige planene.

Dette skal blant annet dekke kostnader til endrede låssystemer, kommunikasjonsutstyr, samt bygningsmessige endringer.

De samlede sluttkostnadene er dermed beregnet til 5,160 milliarder kroner per juli 1999, opplyser departementet.

September

Rikshospitalet skal etter planen flytte inn i det nye sykehuset på Gaustad i begynnelsen av september 1999. Planlagt ferdigstillelse for utvidelsen er desember år 2000.

Departementet kommer med sterk kritikk av kostnadsstyringen, og peker på at konsekvensene av de vedtatte utvidelsene har vært undervurdert.

(NTB)