TRAPPER NED: For ti år siden fantes det cirka 20 Arts & Crafts-butikker rundt omkring i Norge. Antallet er gradvis blitt trappet ned. Foto: Arts & Crafts
TRAPPER NED: For ti år siden fantes det cirka 20 Arts & Crafts-butikker rundt omkring i Norge. Antallet er gradvis blitt trappet ned. Foto: Arts & CraftsVis mer

Giganttap innen smykker

Detaljvirksomheten ble avviklet mot slutten av fjoråret, og smykkedesignselskapet Arts & Crafts endte 2017 med et tap.

(Finansavisen:) For ti år siden fantes det cirka 20 Arts & Crafts-butikker rundt omkring i Norge. Antallet er gradvis blitt trappet ned, samtidig med at selskapets egeneide butikker er blitt solgt og omdannet til butikker drevet på franchisebasis.

I november i fjor besluttet ifølge Finansavisen styret i Arts & Crafts å begjære oppbud og konkurs i datterselskapet Smykke­butikk, kjedekontoret for Arts & Crafts-butikkene.

- Arts & Crafts er først og fremst et norsk designselskap. Vårt hovedfokus er brandet A&C og utvikling av egne smykke­kolleksjoner. Det er krevende å kombinere utvikling av designbrandet og samtidig drive egen butikkjede. De siste årene er det blitt betydelig mer krevende å drive detaljhandel og egen kjede. Det er ikke mulig å lykkes uten å ha 100 prosent fokus på butikkdriften. Det ble for krevende for oss å kombinere utviklingen av designbrandet med forhandlersalg i Norge og eksportsalg, samtidig som vi skulle drive egen butikkjede, forklarer Lars-Tore Hogsnes, som er adm. direktør i Arts & Crafts.

- Videre har vi hatt flere år med en minimalistisk trend innen smykker. Dette er aldri bra for omsetningen i smykkebransjen. Det bidro til utflating av omsetning i butikkene, samtidig som de faste kostnadene økte hvert år. Over tid tok dette lønnsomheten ut av butikkdriften, fortsetter han, ifølge avisen.

Ekstra ille

Grossistbiten Arts & Crafts har gått med tap de seneste tre årene, men fjoråret ble ekstra ille. Omsetningen viste 15,8 millioner kroner, mens resultatet før skatt endte på minus 12,6 millioner.

- Tapet kommer som følge av nedleggelsen av butikk­kjeden i 2017. Butikkdriften har påført selskapet betydelige tap de seneste årene og 11,4 millioner kroner i tap i 2017, sier Hogsnes.

Ved utgangen av fjoråret viste egenkapitalen i Arts & Crafts minus 14,8 millioner.

- Vi gjennomfører i disse dager en refinansiering av selskapet som vil gi positiv egenkapital. Dette gjøres ved konvertering av aksjonærlån til egenkapital i kombinasjon med nye lån, sier Arts & Crafts-sjefen, som selv eier rundt tre prosent av aksjene i selskapet.

Liv laga

- Tror du – etter underskudd i tre år på rad – at A&C er liv laga?

- Ja, absolutt. Arts & Crafts er et av Norges mest kjente smykke­brands. Vi har en trofast kundegruppe som vet å sette pris på våre design. Nedleggelse av butikkjeden åpner en rekke nye muligheter for forhandlersalg, og vi forventer ny vekst i 2019. Vi kan nå intensivere vårt fokus på kjernevirksomheten som er å designe vakre smykkekolleksjoner i A&C. På generell basis bør det også nevnes at den minimalistiske trenden er på retur. Det er alltid bra for oss i A&C.

Andre økonominyheter:
Nordea-strateg: - Et lyst punkt i aksjemarkedet
DNB Markets anbefaler ni aksjer