Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg har i dag avsagt tre dommer mot Norge.
To av sakene omhandler tvangsadopsjon. Den tredje omhandler omsorgsovertakelse, hvor barnemor ble avskåret fra all kontakt med to av tre barn som ble plassert i fosterhjem.
Menneskerettsdomstolen har foretatt et samlegrep. En av dommene omhandler to barnevernssaker, en annen seks barnevernssaker, og i en tredje blir én barnevernssak avgjort.
Dermed er Norge i dag dømt i hele ni barnevernssaker i Strasbourg.

Dagblad-serie
Dagbladet har gjennom flere år satt fokus på norsk barnevern og menneskerettighetene.
Allerede i 2016 skrev Dagbladet at norsk samværspraksis etter omsorgsovertakelse, hvor foreldre og barn bare får se hverandre 2-6 ganger i løpet av et år, trolig er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).
Gjennom en rekke dommer mot Norge de siste åra, har Menneskerettsdomstolen slått fast at en så restriktiv samværspraksis, brukt som en nasjonal standard, bryter med menneskerettighetene.
Omsorgsovertakelse skal i utgangspunktet være midlertidig, og staten er pliktig til å jobbe for familiegjenforening, der det er mulig ut fra et barnets beste-hensyn.
Få eller ingen samvær bryter ned tilknytningen mellom foreldre og barn. Dette er bare gangbart i tilfeller hvor foreldre har vist seg «særlig uskikket».
Dømt i 23 saker
Til nå er Norge dømt i 23 barnevernssaker i EMD i nyere tid. To av disse sakene er avgjort i domstolens storkammer.
På bakgrunn av de sterke signalene fra Strasbourg, satte Høyesterett i 2020 storkammer og fastslo at det er behov for endringer i norsk barnevernspraksis.
Torsdag faller dom i ytterligere 12 norske barnevernssaker i Strasbourg.