Norsk barnevern og menneskerettighetene

Gigasmell for norsk barnevern

Tre nye dommer mot Norge i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg finner menneskerettsbrudd i hele ni barnevernssaker.

EMD-STORM MOT NORGE: Den betente tvangsadopsjonssaken til barnemora Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er en rekke norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. 10. september 2019 vant Trude mot Norge i EMDs storkammer. Video: Siv Seglem og Asle Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg har i dag avsagt tre dommer mot Norge.

To av sakene omhandler tvangsadopsjon. Den tredje omhandler omsorgsovertakelse, hvor barnemor ble avskåret fra all kontakt med to av tre barn som ble plassert i fosterhjem.

Menneskerettsdomstolen har foretatt et samlegrep. En av dommene omhandler to barnevernssaker, en annen seks barnevernssaker, og i en tredje blir én barnevernssak avgjort.

Dermed er Norge i dag dømt i hele ni barnevernssaker i Strasbourg.

VIKTIG DOM: Høsten 2018 kjempet barnemor Trude mot Norge i Menneskerettsdomstolens storkammer i Strasbourg. I september 2019 fastslo EMD at tvangsadopsjonen av hennes sønn til fosterforeldre var i strid med mor og barns menneskerettigheter. Foto: Siv Seglem
VIKTIG DOM: Høsten 2018 kjempet barnemor Trude mot Norge i Menneskerettsdomstolens storkammer i Strasbourg. I september 2019 fastslo EMD at tvangsadopsjonen av hennes sønn til fosterforeldre var i strid med mor og barns menneskerettigheter. Foto: Siv Seglem Vis mer

Dagblad-serie

Dagbladet har gjennom flere år satt fokus på norsk barnevern og menneskerettighetene.

Allerede i 2016 skrev Dagbladet at norsk samværspraksis etter omsorgsovertakelse, hvor foreldre og barn bare får se hverandre 2-6 ganger i løpet av et år, trolig er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Gjennom en rekke dommer mot Norge de siste åra, har Menneskerettsdomstolen slått fast at en så restriktiv samværspraksis, brukt som en nasjonal standard, bryter med menneskerettighetene.

Omsorgsovertakelse skal i utgangspunktet være midlertidig, og staten er pliktig til å jobbe for familiegjenforening, der det er mulig ut fra et barnets beste-hensyn.

Få eller ingen samvær bryter ned tilknytningen mellom foreldre og barn. Dette er bare gangbart i tilfeller hvor foreldre har vist seg «særlig uskikket».

Dømt i 23 saker

Til nå er Norge dømt i 23 barnevernssaker i EMD i nyere tid. To av disse sakene er avgjort i domstolens storkammer.

På bakgrunn av de sterke signalene fra Strasbourg, satte Høyesterett i 2020 storkammer og fastslo at det er behov for endringer i norsk barnevernspraksis.

Torsdag faller dom i ytterligere 12 norske barnevernssaker i Strasbourg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer