KJENT: Holdningene som kom fram i dagens VG og en reportasje i Alfa har vært kjent for Forsvaret i flere måneder. Foto: Scanpix
KJENT: Holdningene som kom fram i dagens VG og en reportasje i Alfa har vært kjent for Forsvaret i flere måneder. Foto: ScanpixVis mer

Gikk alarm om norske soldaters holdninger i april

At det å krige er bedre enn sex for norske soldater, er ikke nytt for Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Norske soldaters uttalelser til magasinet Alfa om at å drepe er bedre enn sex og at de dreper for å hevne norske soldater, har vakt sterke reaksjoner i dag.

Dette er imidlertid ikke nytt for ledelsen i Forsvaret.

- I april fikk vi den første alvorlige bekymringsmeldingen. Det ble deretter gjennomført et alvorlig ledermøte i Hæren 20. mai. Holdningsskapende arbeid i Hæren starter ikke med oppslaget i Alfa, men vi er glad for at dette kommer ut, så får vi ny energi i arbeidet, sier Terje Hanssen talsmann for Hæren til Dagbladet.

- Ledelsesutfordring - Er det som kommer fram i VG i dag representativt for norske soldater i Afghanistan?

- Nei det er det ikke. Vi reagerer kraftig på uttalelsene, og jeg snakker på vegne av utrolig mange som jobber i Hæren som overhodet ikke kjenner seg igjen.
 
- Men vi erkjenner at vi har utfordringer med holdninger i enkelte miljøer i Hæren, sier Hanssen.

Magnus S. Rønningen, som gjorde intervjuet med de norske soldatene i Alfa, mener hærledelsen svikter de norske soldatene med kritikken.
 
- Det er ingen som har behov for å svikte norske soldater. Først og fremst er dette en ledelsesutfordring. Ledere må stå fram som gode rollemodeller, der holdningene kommer til uttrykk i handlinger. Dette er den eneste måten å få tillit i den norske befolkning, som vi er helt avhengig av.
 
Kompanisjef får kritikk Kompanisjef major Kristian Simonsen uttaler følgende ifølge VG:

- Jeg har disponert styrkene mine med den hensikt å drepe, og det har vi hatt suksess med. Jeg reflekterer ikke noe videre over det å ha tatt livet fra noen. De har selvvalgt å komme på slagmarken med den intensjonen å drepe oss, så da er vi vel like gode. Vi er to parter i en krig.

Hanssen mener dette er en uttalelse Forsvaret ikke kan være bekjent av.
 
- Ja, jeg mener denne uttalelsen er kritikkverdig. Vi er avhengig av kompanisjefer som er hele mennesker, de må si mer enn det Simonsen sier her. Jeg tar forbehold om at han er sitert fullstendig, og jeg tar for gitt at han er en dyktig kompanisjef. Men det er sånn at vi som er norske soldater, kjenner bedre enn noen andre konsekvensene av å miste vårt eget liv. Vi har ofte reflektert over hvilken sorg og smerte det ville påført våre pårørende hvis vi selv skulle miste livet. Når vi da dreper en mostander, påfører vi nøyaktig den samme smerten. Respekten for livet og menneskeverdet er så utrolig viktig å ha med seg som ballast som soldat og leder.

FAKSIMILE: Alfa.
FAKSIMILE: Alfa. Vis mer

Hanssen håper at det norske folk ser forbi uttalelsene som kom fram i VG i dag, og verdsetter den innsatsen soldatene gjør.
 
- Jeg tror den norske befolkning tar avstand fra slike uttalelser som vi har sett i dag. Samtidig håper jeg at man over tid har sett at soldatene våre gjør en fantastisk god jobb. Dette er et problem i et lite miljø i Hæren, vi skal jobbe kraftfullt for at slike holdninger ikke sprer seg.

- Må justere adferden Forrige uke ble det holdt nok et møte i Telemark Bataljon for å rydde opp i holdningene. Dette arbeidet har pågått siden april, uavhengig av oppslaget i Alfa og VG, opplyser Hæren.

Soldatene som er intervjuet i Alfa er nå hjemme i Norge. Hæren er svært oppmerksom på hvilken situasjon de befinner seg i.

- Det beste for hjemvendte soldater er å komme tilbake til sin egen avdeling, være i et miljø der de har kolleger og nære venner, der de er i stand til å sette ord på det de har opplevd. Det er nettopp der behovet for lederskap og gode ledermodeller er viktig, slik at man får justert adferden og forstår at man har overlevd en svært vanskelig situasjon, men at livet går videre og fungerer normalt igjen. Dette er en utfordring som ledere i Hæren har, sier Hanssen.

- LEDELSESUTFORDRING: Terje Hanssen mener at norske soldaters holdninger er et ledelsesproblem. Foto: Forsvaret
- LEDELSESUTFORDRING: Terje Hanssen mener at norske soldaters holdninger er et ledelsesproblem. Foto: Forsvaret Vis mer