Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beskyttelse coronavirus

- Gikk en faen i meg

Gjorde unna storhandel i Haugesund med full beskyttelsesdrakt. - Ville gjøre et stunt.

GÅR VIRALT: Denne mannen med «overlevelsesdrakt» og gassmaske som handler på Rema 1000 i Haugesund tar av på internett. Video: Christoffer Håland / @omgjustdont. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Mange sperret øynene opp under handleturen på Rema 1000 på Raglemyr i Haugesund torsdag.

En mann iført fullt verneutstyr med hazmat-drakt (drakt for å unngå farlig materiale) og gassmaske, fylte opp en gigantisk handlevogn med matvarer.

Han var ikke den eneste som storhandlet denne uka, men bildet av mannen i fullt verneutstyr har blitt delt flittig på sosiale medier.

Dagbladet har forsøkt å nå mannen uten hell fredag. Haugesunds Avis har imidlertid fått tak i ham.

STATSMINISTERENS KONTOR: Regjeringen legger frem sine coronatiltak. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Jeg ville bare kjøre et stunt for å bevisstgjøre folk på hva som er i ferd med å skje, både i Norge og snart hele verden, skriver han til avisa.

- Gikk en faen i meg

Ifølge avisa har mannen sannsynliggjort overfor dem om at han var mannen som handlet i fullt verneutstyr torsdag.

- Det hadde sikkert gått helt fint å handle uten verneutstyr, i hvert fall per i dag, men da jeg likevel hadde utstyret liggende etter tidligere å ha jobbet med både asbestsanering og kjemikalier, gikk det en liten faen i meg … men at det skulle ta fullstendig fyr hadde jeg aldri ventet meg, skriver mannen til avisa og viser til oppmerksomheten antrekket fikk.

Mannen sier han håper han klarte å vekke noen uten at han skremte sine medborgere.

Immunolog og professor i medisin ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland, mener grepet med full beskyttelsesdrakt er noe overdrevet.

- Jeg oppfatter det like mye som et stunt, som han selv sier. Det er veldig overdrevet, sier hun til Dagbladet.

- Ikke trivielt

Hun understreker at helsepersonell som kler seg opp i beskyttelsesdrakter er trent opp i hvordan de skal ta på og av seg antrekkene for å unngå smitte.

- Hvis målet hans er å komme i Dagbladet har han lykkes, men effekten for å unngå smitte er nok ikke like stor. Folk flest kan ikke smittevern, og klarer ikke gjøre dette ordentlig. Man kommer til å gjøre det feil, sier hun.

HÅNTRYKK: Flere fikk med seg at Erna Solberg glemte seg da regjeringen orienterte om tiltakene mot coronaviruset. Bilder fra NTB. Laget av Marte Nyløkken Helseth. 13.03.2020. Vis mer

- Den type drakter er laget for å beskytte personal så de ikke blir syke når de treffer et enormt stort smittepress. Det vil da være snakk om massevis av pasienter og eksponering hele tida. Det handler om å holde seg frisk og unngå å smitte andre. Dette er ikke enkelt og trivielt, sier hun.

Vask hendene!

Hun peker også på at helsemyndighetene og en rekke fagpersoner tidlig gikk ut og advarte folk mot bruk av munnbind. Nettopp fordi det ikke brukes riktig. Munnbindet irriterer og gjør at folk tar seg til ansiktet.

- Det som hjelper for folk flest er å vaske hendene. Det er utrolig hvor vanskelig det er å holde hendene borte fra ansiktet, så rådet er å vaske hendene ofte, sier Spurkland.

Lege Harald Meling Dobloug, som tidligere i dag besøkte Dagbladet, er heller ikke imponert. Se hans reaksjon i videoen i toppen!

Som en nyfødt baby

FHI råder folk til å ha god håndhygiene og gjennomføre andre grunnleggende smitteverntiltak. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider, ifølge FHI.

Immunolog Spurkland følger tett med på covid-19-viruset fra hjemmekontoret. Hun peker på en av de største farene ved covid-19, nemlig at ingen er immune fordi viruset er tidligere uoppdaget.

- Det betyr at kroppen møter på noe helt nytt. I prinsipper er immunsystemet i møte med covid-19 som hos en nyfødt baby som møter verden. Immunsystemet forandrer og tilpasser seg løpende mens vi lever, men vi har ikke opparbeidet noen beskyttelse mot dette viruset utover det medfødte immunforsvaret.

Folk vil først bli immune etter å ha fått infeksjonen, sier hun.

- Vet man at folk blir immune etter å ha fått viruset?

- Ja, det regner vi med. Det har tidligere coronavirusinfeksjoner vist.

Hele Norges coronakart