Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aker-sjefen fornøyd med oljepakka - får kritikk for lobbytrøkk

- Gikk for langt

Aker drev et heftig lobbypress mot politikere i flere partier under forhandlingene om oljeskatten på Stortinget, får Dagbladet opplyst av sentrale kilder.

PÅGÅENDE: Konsernsjef Øyvind Eriksen sier til Dagbladet at han er fornøyd med oljepakka som stortingsflertallet samlet seg om mandag. Men selskapet hans må tåle kritikk for å ha vært særlig pågående overfor politikerne.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅGÅENDE: Konsernsjef Øyvind Eriksen sier til Dagbladet at han er fornøyd med oljepakka som stortingsflertallet samlet seg om mandag. Men selskapet hans må tåle kritikk for å ha vært særlig pågående overfor politikerne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet har tidligere beskrevet hvordan Aker engasjerte advokatfirmaet Bahr og laget en skatteplan for olje- og gassnæringa som seinere fikk tilslutning av hele bransjen og full støtte fra LO og NHO.

Da regjeringa la fram sitt forslag var tilbakemeldingen fra oljenæringa at løsningen langt ifra var nok. Først etter lange og intense forhandlinger la stortingsflertallet i dag fram en avtale som kraftig skjerpet støttetiltakene til oljebransjen.

Og selv om næringa ikke fikk alt den pekte på, er Aker-sjef Øyvind Eriksen fornøyd:

- En samlet industri og et bredt flertall på Stortinget har sørget for en god løsning for industrien og nasjonen, sier Eriksen til Dagbladet.

Like fornøyd er ikke miljøorganisasjonene og SVs finanspolitiske talskvinne Kari Elisabeth Kaski, som selv brøt ut av forhandlingene i forrige uke.

- Et knefall for oljedirektørenes ønsker om skattelette, sier Kaski til Børsen.

- For langt

Avtalen på Stortinget ble forhandlet fram av regjeringspartiene på den ene siden og opposisjonspartiene Ap, Sp og Frp på den andre.

Men utenfor møterommet i statsrådssalen i Stortingets tredje etasje har sterke krefter jobbet så å si natt og dag for gjennomslag.

Selv om LO og NHO formelt ledet an i kontakten med politikerne, mener flere sentrale kilder - uavhengig av hverandre - at industrikonsernet Aker var særlig pågående.

- Aker gikk for langt, sier en kilde til Dagbladet.

Vedkommende sammenlikner trøkket fra Aker med kampanjen som har vært ført for å bevare Y-blokka.

- Det blir en overdose til slutt, sier vedkommende.

En kilde i et annet parti mener Akers bidrag virket mot sin hensikt.

- Men det var en heftig måte å påvirke på, sier kilden.

Peker på NHO

Aker-sjef Øyvind Eriksen sier i en skriftlig kommentar til Dagbladet at det er NHO som har hatt den koordinerende rollen i arbeidet.

- Aker har svart på spørsmål fra alle politikere, som har vært opptatt av å finne en løsning for tusenvis av arbeidsplasser i leverandørindustrien og framtidig verdiskaping, sier Eriksen.

ARBEIDSPLASSER: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, mener det var et bredt lag som sto bak kravene til politikerne. Reporter: Mats Rønning. Vis mer

- Det vi har gjort i denne saken er koordinert med NHO med sikte på å skape aktivitet på norsk sokkel og i industrien, fortsetter han.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier innspillene som næringa har kommet med, baserer seg på et «sterkt ønske fra hele leverandørkjeden».

- Hvordan jobber dere for å overbevise politikerne?

- Vi gjør ikke noe annet i denne saken enn vi alltid gjør: Vi forteller fakta, og vi gjør det på en ordentlig måte. Hvis politikerne ønsker å utløse aktivitet, så må vi si hva som må til. I dag har politikerne levert, og da vil selskapene levere. Så dette er vinn-vinn, sier Almlid.

«Formidabel» lobbykraft

På direkte spørsmål fra Dagbladet om hvordan han vil karakterisere oljebransjens og fagbevegelsens samlede lobbykraft i denne saken, svarer Høyres parlamentariske leder Trond Helleland som følger:

- Den er formidabel.

- Vi har naturligvis lyttet nøye til innspillene som vi har fått, men vi gjør ikke alt de ber om. Det har dette forliket vist. Vi sto imot presset, blant annet når det gjaldt selskapsskatten, sier Helleland.

- Hadde oljebransjen fått en slik skattepakke dersom oljeprisen hadde vært så høy som den er nå, ved inngangen til forhandlingene?

- Det vet vi jo ikke. Det blir å spekulere. Men i tillegg til den lave oljeprisen har vi jo coronakrisa, så det var en dobbeltsmell som slo inn og som gjør at vi dessverre fortsatt har 300 000 arbeidsledige. Dette er jo også en boost til den viktigste sysselsettingsnæringa i Norge, poengterer Høyre-toppen.

Nedleggelse

Etter det Dagbladet får opplyst skal eksempelet Verdal ha blitt brukt mer enn en gang. Aker skal ha vist til at ordrebøkene er tomme fra sommeren 2021 og at det ville bli kroken på døra for Kværner Verdal dersom regjeringens tiltak ikke ble skjerpet.

Også ved Kværner Stord ville situasjonen ha blitt dramatisk uten ekstra hjelp fra høsten 2022, ble det påpekt.

Argumentasjonen - som med styrke ble ført også fra fagbevegelsen og de tillitsvalgte - var vanskelig for partiene å se bort ifra. Ikke minst ble Arbeiderpartiet satt i en skvis.

Som Dagbladet tidligere har fortalt var det med uro Arbeiderpartiets folk vurderte muligheten for at Senterpartiet og Fremskrittspartiet kunne komme til å bryte ut av forhandlingene.

Det ville gjort Aps valgkamp vanskelig på viktige industristeder rundt om i landet og satt ny fart i kritikken fra LO-hold om at andre partier i større grad klarer å ivareta industrien og oljenæringens interesser.

Ringte rundt

Torsdag i forrige uke lå det an til et flertall for en oljeløsning som likner på den som ble presentert i dag.

Men etter det Dagbladet forstår var ikke friinntekten da satt så høyt som den ble til slutt, da Høyre åpnet for å øke den til 24 prosent. Først da skal enigheten ha falt på plass. I regjeringens opprinnelige forslag var friinntekten satt ned fra dagens nivå på 20,8 til 10 prosent.

Inntil dette var spørsmålet om selskapsskatten til stadighet oppe i forhandlingene. Og fredag skal regjeringspartiene ha innsett at Arbeiderpartiet kunne være med og sikre flertall for endringene i selskapsskatten - om nødvendig uten regjeringen.

Det skjedde etter at Ap-leder Jonas Gahr Støre dagen i forveien hadde vært i kontakt med aktører i oljebransjen og i fagbevegelsen, også Aker.

- Jeg hadde behov for å teste at det vi jobber med i Stortinget kan treffe Arbeiderpartiets tre hovedkrav: At det utløser aktivitet og arbeid, skaffer inntekter til staten og korter veien til det grønne skiftet, sa Støre om disse samtalene.

Dagbladet kjenner til at det også i helga var kontakt mellom Støre og Aker-sjef Øyvind Eriksen.

Falt på plass

Når en enighet til slutt falt på plass, skyldes det ikke minst at det ble tydelig for aktørene i oljebransjen at de to store partiene Høyre og Arbeiderpartiet kunne komme til å skille lag i et svært sentralt spørsmål om rammebetingelsene til det som beskrives som «Norges viktigste næring».

- De midlertidige skatteendringene vil kunne vare ut denne stortingsperioden og de to neste. Hele denne tiden vil Ap eller Høyre være del av ethvert tenkelig regjeringsalternativ, påpeker en kilde overfor Dagbladet.

Solberg advarte

Søndag gikk statsminister Erna Solberg (H) selv ut i et intervju med NTB og advarte Stortinget mot å endre selskapsskatten for oljenæringa. Hun mente det ville bryte opp skattesystemet som ble innført i 1992, med like regler for selskapsskatt.

- Det prinsippet er ganske viktig. Å endre på dette vil åpne en låvedør for at alle andre skal ha det, sa Solberg.

Når Høyre og regjeringspartiene avviste enhver endring av selskapsskatten, ble det etterhvert tydelig og klart for bransjen at den ikke ville komme lenger uten å splitte opp den strategisk viktige alliansen mellom Ap og Høyre når det gjelder rammevilkårene.

En økning i friinntekten til 24 prosent vil uansett innebære økt lønnsomhet for de aktuelle prosjektene på norsk sokkel. Og da det ble klart at bransjen selv var tilfreds, var det i realiteten ikke aktuelt for Sp og Frp å bryte ut av enigheten heller.

Men begge partiene bemerket under pressekonferansen i vandrehallen at de heller ville ha endret selskapsskatten framfor å gi oljebransjen skattelette, slik flertallet ville.

- Jeg legger ikke skjul på at endringer i selskapsskatten ville vært en bedre og billigere løsning, enn å bruke åtte milliarder kroner på endringer i friinntekten, sa Frp-leder Siv Jensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!