Gikk fra Stortinget til krisemøter om PST-sjefen

Justisministeen sier hun reagerte med en gang på Kristiansens uttalelse for åpen mikrofon på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse klokka 09.30 gikk justisminister Grete Faremo langt i å si at hun ville bedt Janne Kristiansen gå uavhengig av hva PST-sjefen selv måtte mene etter tabbe-uttalelsen om norske etterretningsagenter i Pakistan.

- Forsto Kristiansen rekkevidden av det hun sa?

- Det vil jeg ikke spekulere i, svarte Faremo.

- Hadde hun noe valg?

- Et mulig taushetsbrudd er en svært alvorlig sak.

- Rask konklusjon Justisministeren avfeide at det var media som gjorde henne oppmerksom på det kontroversielle i PST-sjefens uttalelse.

- Jeg satt i salen selv, sier Faremo.

Hun opplyste at hun kort tid etter høringen hadde et møte med Kristiansen der uttalelsen var temaet. Så hadde de to «kommunikasjon» utover kvelden, før Kristiansen valgte å trekke seg som PST-sjef like før avgangen ble offentliggjort ved midnatt.

- Dette var en sak som krevde en konklusjon raskt, sier Faremo.

Hun bekreftet i dag at Kristiansens uttalelse kan være skadelige for etterretningspersonell. På spørsmål om hvor alvorlig Pakistan-uttalelsen er, svarte hun:

- Det synes jeg andre er bedre til å vurdere. Generelt er mulige taushetsbrudd alvorlige. Det har både en side til individ og forholdet til andre land.

Etter flere kontroversielle uttalelser etter 22. juli-angrepene ble det flere ganger i fjor høst spekulert i Kristiansen kompetanse. I dag understreket Faremo at hennes forrige oppvask med PST-sjefen «ble ryddet opp i», og at Pakistan-uttalelsen i seg selv var svært alvorlig.

- Sikkerhetsloven Faremo ville ikke tilkjennegi synspunkter på en eventuell etterforskning av taushetsbruddet.

- Det ligger det til påtalemyndigheten å vurdere, sier justisministeren, som mener det «i så fall må vurderes opp mot sikkerhetslovgivningen».

Selv lot justisministren naturlig nok være å utbrodere E-tjenestens arbeid i utlandet, og smilte da hun fikk spørsmål om det.

- Det er et samarbeid mellom PST og E-tjenesten, og det ble det også redegjort for under høringen, sa Faremo.

Kristiansen trakk seg med umiddelbar virkning seint i går kveld, og nestsjef Roger Berg i PST har nå tatt over ledelsen av sikkerhetstjenesten. Stillingen vil bli utlyst så raskt som mulig, ifølge Faremo.