NISJEMARKED: Frid Anne Sørensen Lund (60), tredje generasjon tobakksforhandler og daglig leder i M Sørensen, sikter seg inn mot livsnytere. Foto: Anders Horntvedt.
NISJEMARKED: Frid Anne Sørensen Lund (60), tredje generasjon tobakksforhandler og daglig leder i M Sørensen, sikter seg inn mot livsnytere. Foto: Anders Horntvedt.Vis mer

Gikk fra sykepleie til tobakk

Det er mye helse i tobakk, mener Frid Anne Sørensen Lund (60), tredje generasjon tobakks­forhandler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): – Det er absolutt ingen vanlig overgang yrkesmessig. Men det er mye helse i tobakk også. Ikke at det er sunt å røyke mye, men tobakk gir ro, nytelse og velvære. Og sunnhet handler også om velvære, sier Frid Anne Sørensen Lund (60), tredje generasjon tobakksforhandler og daglig leder i M Sørensen til Finansavisen.

Hun er utdannet operasjonssykepleier, men forlot yrket i 2001 for å overta familiebedriften.

- Jeg hadde min egen krakk til å stå på i butikken. Faren min lærte meg alt om salg, forteller hun til avisen.

- Størst og bredest
Firmaet startet som tobakksbutikk i Bergen i 1905. Da dagens eier overtok, hadde faren vært i bedriften i 64 år, og utvidet med både engroshandel og egne tobakksmerker.

Engrosvirksomheten og nettbutikken flyttet til Asker i 2002, og tobakksutsalget på Torgalmenningen i Bergen drives i dag som en adskilt bedrift av Sørensen Lunds søster.

- Forretningsideen i dag er å være en nisjebedrift med bredt sortiment, sier Sørensen Lund til Finansavisen.

Selskapet hevder å ha Norges største og bredeste utvalg av håndrullede sigarer, sigarillos, tobakk, piper og alt tenkelig tilbehør, samt et bredt sortiment innen snus.

- I fritt fall
M Sørensen hadde i fjor en omsetning som ligger 52 prosent over nivået i 2013, og prognosene viser at omsetningen blir omtrent den samme i år.

- Det har vært en jevn vekst. Vi kom inn på grossist- og kjedenivå med enkelte produkter, og snus har dratt markedet oppover i Norge, sier Sørensen Lund til Finansavisen.

- Det norske sigarettmarkedet er i fritt fall. Det blir stadig færre som røyker, og snus har kommet inn som en erstatning.

- Heller ikke innenfor snus tror vi på noen stor vekst, men samtidig vil nok forbruket holde seg oppe i lang tid, sier Sørensen Lund.

Les mer i dagens utgave av Finansavisen.

Flere økonominyheter

DNB Markets øyner mer oppside i olje
Pareto ser høyere oppside i Borr Drilling
Vellykket emisjon for DOF