Gikk fra voldshjem til gategjeng

Storesøster hadde kjøpt undulat. Det likte ikke far, og drepte fuglen. For en gangs skyld skjelte storesøster ut far. Det var han ikke vant til. Og slo sin datter med enden av stålrøret på støvsugeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Pappa slo ofte storesøstra mi og storebroren min. Han var ganske voldelig, forteller «Jassim» (16).

- En gang skalla broren min meg så jeg svimte av og gikk i bakken. Mora mi sa at jeg måtte slutte å irritere ham. Jeg blødde, gikk for å tørke meg, og gråt på rommet. Det jeg egentlig lengtet etter var trøst. I sjette klasse sloss jeg så ofte med broren min at jeg gikk ut for å slippe unna. Da begynte jeg å drikke og røyke hasj.

Ricky blir drept

Med afrikansk opprinnelse trakk «Jassim» til en bygjeng dominert av afrikanere, jugoslaver og tyrkere.

- Vi var hipp-hopp-gangstere, inspirert av gettofilmene fra USA. Vi slo og snakket på samme måte som i filmene, og hadde engelske kallenavn.
En bil stanser, et vindu rulles ned og en riflemunning peker ut - mot Ricky. Kameraten roper at han skal løpe, men kulene tar ham igjen. Scener i amerikanske gettofilmer som «Boyz'n the Hood» ble virkelighet for «Jassim» og kameratene.

Kul vold

- Da Ricky ble skutt, ble jeg forbanna og begynte å skrike. Vi oppførte oss som om vi brydde oss om ham. Hvis vi møtte på noen da vi var ute, banket vi dem som hevn.
- Gettofilmene gikk rundt i miljøet. Vi syntes det var kult å se på volden. Det var rått at de ga faen og drepte.

- Fikk også dere lyst til å drepe?

- Ja, vi hadde tenkt å kjøpe pistol, men det ble ikke noe av. I stedet slo vi bare ned folk på gata. Jeg var yngst, og startet ofte slåssinga for jeg visste at jeg fikk hjelp. Jeg ville ha bråk, og pleide å slå og sparke selv om de lå nede.

Det var ofte sånn at vi skulle ta de norske. For vi var liksom «svartinga» og noen «jævla innvandrere». Derfor holdt vi sammen, sier han.

For to år siden endte han på fosterhjem.

Etter å ha blitt tatt for fyllekjøring, flyttet han i høst til en institusjon han nå ønsker å komme vekk fra.

- Jeg og en kamerat stjal for en måned siden fire biler og kjørte til hjembyen.

- Fire?

- Vi måtte skifte biler underveis, for vi hadde ikke penger til bensin. I byen var vi hos en kar i 40-årsalderen som pleier å gi eller selge oss amfetamin. Vi var speedet og lå og sov nesten hele tida.

Forrige helg rømte han igjen, tok toget til hovedstaden, møtte en bekjent på Oslo City som hadde stoff, for så å toge tilbake til institusjonen.

Vil hjem

- Hva vil du med livet ditt?
- Egentlig vil jeg bare ta utdannelse og flytte hjem. Jeg kunne ønske jeg hadde vært mer hjemme og på skolen i oppveksten. For jeg har opplevd litt for mye jeg ikke skulle ha opplevd. For mye jævlig. Jeg har forstått at jeg ikke kommer noen vei hvis jeg fortsetter å stjele biler og gjøre innbrudd. Snart er jeg 18 år, og jeg vil ikke i fengsel. Jeg er bare et menneske som kom skjevt ut.