Gikk i forakt

NEW YORK (Dagbladet): Mens president Bill Clinton ba en stille bønn sammen med sin sjelesørger i Det ovale kontor, sendte 228 kongressmenn og kvinner USAs president til riksrett i senatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AVSKY: Demokratene protesterte med beina da de tapte kampen mot riksrett, og marsjerte ned trappne på Capitol Hill.

Klokka var 19.19 norsk tid da det magiske ja-tallet 218 viste seg på tv-skjermen. Da visste alle at Clintons nådetid var ute, og tallet vokste til 228 og inkluderte ja-stemmer fra fem demokrater. To av de fire anklagepunktene fikk flertall, men flertall for en anklage er nok til at saken blir sendt til Senatet som bestemmer tidspunkt for riksrett.

Sidesprang

Vedtaket om å stille presidenten for riksrett kom etter et politisk sirkus uten sidestykke.

Påtroppende speaker i Huset, republikaneren Bob Livingston, erklærte sin avgang på grunn av sine egne seksuelle sidesprang og krevde det samme av presidenten. Demokratene viste sin avsky mot flertallet ved å marsjere ut av salen og ned trappene fra Capitol Hill.

Ironisk nok ble anklagen om at Clinton har løyet under ed i Paula Jones' sivilsak stemt ned, med 229 mot 205 stemmer. Det var i denne saken presidenten sa at han ikke hadde noe seksuelt forhold til Monica Lewinsky. Uten Paula Jones-saken hadde kanskje aldri noen hørt om Monica, og USA hadde vært spart for den blodig alvorlige såpeoperaen som har utmattet nasjonen i et år.

Skittentøy-vask

Når Senatet konstituerer seg 6. januar neste år, samler de 100 senatorene seg for å bestemme om saken skal føres for riksrett. Majoritetsleder Trent Lott har lovet at republikanerne skal gjøre alt som står i deres makt for at riksrett skal bli det eneste alternativet.

Når riksrett er bestemt, settes datoen, høyesterettsjustitiarius William H. Rehnquist innkalles som rettens leder, og skittentøyvasken kan begynne.
For alle regner med at Monica Lewinsky, Linda Tripp og en rekke andre vitner blir innkalt. Det amerikanske folk må forberede seg på en ny runde med intime, seksuelle detaljer om Monica og Bills sexleker. Det er det få som ser fram til.