Gikk i fred

Her er Norges mest kjente demonstrant, Stein Lillevolden, igjen midtpunktet i et demonstrasjonstog - til tross for at han egentlig skulle vært i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tror det er viktig for Lillevolden å få med seg ABCDE-konferansen før han går i fengsel. Derfor ser politiet gjennom fingrene med at Lillevolden og en annen kjent demonstrant, Andreas Ytterstad, de nærmeste dagene roper slagord i Oslos gater.

Dømt

Sammen med Andreas Ytterstad fra Internasjonale sosialister er Lillevolden innkalt til å sone tidligere idømte fengselsstraffer når Verdensbanken holder sin konferanse i Oslo.

Men i går fikk de begge gå i fred.

- Vi har ikke noe ønske om å gå inn på Blitz-huset eller i et demonstrasjonstog for å hente Stein Lillevolden eller eventuelt andre som skal inn til soning, slår fungerende stabssjef Bjørn Åge Hansen ved Oslo politidistrikt fast overfor Dagbladet.

Lav profil

I klartekst betyr det at politiet ikke ønsker å provosere demonstrantene unødvendig. Under gårsdagens demonstrasjonstog i Oslo sentrum holdt politiet en lav profil. 180 demonstranter fikk gå i fred i solskinnet.

Et fåtall sivilkledde polititjenestemenn observerte demonstrantene på nært holdt.

- Det er ingen stor sak for oss å pågripe de som skal inn til soning. Det betyr ikke at de har fått demonstrasjonsamnesti, men det er vel viktig for dem å demonstrere under konferansen. Dersom de ikke begår noen ulovligheter, skal de få lov til å få med seg dette før de kommer inn til soning, sier fungerende stabssjef Bjørn Åge Hansen.

Stein Lillevolden og Andreas Ytterstad ønsker ikke å si noe om saken. Lillevolden holdt hardt rundt håndtaket til parolen «The new war on terrorism is just another way of imperialism». Ved 14-tida pakket han sammen og ruslet tilbake til Blitz-huset.

Håper på regn

Gårsdagens demonstrasjonstog foregikk i fredelige former. Det er først i morgen at politiet frykter at voldelige urostiftere vil lage bråk. I morgen ettermiddag er det klart for selve hovedmarkeringen mot Verdensbankens konferanse.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal bare seks uniformerte polititjenestemenn følge morgendagens demonstrasjon på nært hold, men flere hundre polititjenestemenn er klare på få minutter.

De sitter i busser, og kan på kort varsel settes inn mot demonstrantene.

Politiet følger også nøye med på værmeldingen. Været de neste dagene kan få mye å si for om det blir bråk eller ikke i sentrumsgatene. Blir det regn, håper politiet på at flere demonstranter vil holde seg hjemme.

HOLDER KOKEN: Som så mange ganger før: Stein Lillevolden i en demonstrasjon - selv om han er innkalt til soning. - Vi har ikke noe ønske om å gå inn på Blitz-huset eller i et demonstrasjonstog for å hente Stein Lillevolden, sier fungerende stabssjef Bjørn Åge Hansen til Dagbladet.