PROVOSERER: En video av en saudiarabisk kvinne ikledd miniskjørt og en kort topp har framkalt sterke reaksjoner og sinne i sosiale medier i det konservative landet. Vis mer

Gikk i miniskjørt i Saudi-Arabia. Nå er hun arrestert

Delte video av seg selv i sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video av en saudiarabisk kvinne, som ifølge Buzzfeed skal være en kjent modell, ikledd miniskjørt og en kort topp har framkalt sterke reaksjoner og sinne i sosiale medier i det arabiske landet.

Videoen, som ble lastet opp på Snapchat, viser en ung kvinne som går gjennom et gammelt fort i Ushayqir i den konservative Najid-regionen. Det ligger omlag 15 mil nord for hovedstaden Riyadh.

I tillegg til at både bein, armer og mage er synlig, har kvinnen heller ikke dekket til ansiktet sitt. Hun bærer i stedet solbriller.

I henhold til saudiarabisk lov skal alle kvinner bære klesplagget abaya for å dekke seg til når de ferdes i det offentlige rom.

Ifølge Associated Press meldte statskanalen i landet at kvinnen i ettermiddag ble arrestert i hovedstaden Riyadh. Saken skal være henvist til landets offentlige anklager.

Reaksjoner

Reaksjonene har vært mange siden bildene først ble publisert på sosiale medier. Mange har tatt til orde for at kvinnen burde arresteres og tiltales.

- Vi bør respektere et lands lover. I Frankrike er nikab forbudt av myndighetene, og kvinner blir bøtelagt om de går med det. I Saudi-Arabia er abaya og beskjeden bekledning en del av kongerikets lover, skriver en Twitter-bruker.

Andre derimot reagerer på de sterke anklagene mot den unge kvinnen.

- Jeg trodde hun hadde bombet eller drept noen. Så viste det seg at artikkelen handlet om skjørtet hennes, sier forfatteren og filosofen Wael al-Gassim ifølge BBC.

Den massive oppmerksomheten gjorde at det religiøse politiet registrerte saken søndag.

De skrev på Twitter at de kjente til den, og at de var i kontakt med de rette autoritetene.

Droppet slør

Det er andre som peker på dobbeltmoralismen i dette. Da Tysklands forbundskansler Angela Merkel gjestet landet tidligere i år, dekket hun ikke til håret sitt.

Det gjorde heller ikke Melania eller Ivanka Trump da de var med på den amerikanske presidenten Donald Trumps statsbesøk i Saudi-Arabia i slutten av mai.

Michelle Obama bar heller ikke slør da hun gjestet landet i 2015. Den gang var Donald Trump raskt på pletten med å kritisere dette.