Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonal transportplan:

Gikk i strupen på Frp for «løfte­brudd». Nå vil Ap fjerne seks milliarder i bompengerabatt

Bompengesjokk, ifølge Frp, som mener Arbeiderpartiet har et forklaringsproblem overfor norske velgere.

MER BOMPENGER: Får Arbeiderpartiet det som de vil kommer de til å fjerne den blåblå regjeringas bompengerabatt på seks milliarder kroner. Det får Frp til å reagerer kraftig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MER BOMPENGER: Får Arbeiderpartiet det som de vil kommer de til å fjerne den blåblå regjeringas bompengerabatt på seks milliarder kroner. Det får Frp til å reagerer kraftig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Et historisk løftebrudd». Det var Arbeiderpartiets dom over Frp's og den blåblå regjeringas bompengepolitikk i november.

Da ble det klart at regjeringen kom til å kreve inn 37 milliarder kroner i bompenger på fire år. Det er mer enn det den rødgrønne regjeringa gjorde sine siste fire år, og 37 milliarder mer enn det Frp lovte velgerne sine før valget da de tok til orde for bompengefrie veier.

Nå foreslår Ap å fjerne en tilskuddsordning som ville gitt norske bilister seks milliarder kroner i bompengerabatt.

- Det betyr et bompengesjokk, sier Morten Stordalen, stortingsrepresentant for Frp og medlem av Transport- og kommunikasjonskomiteen.

Ut mot «vingle»-Ap

Nå mener Frp-Stordalen at Ap har et forklaringsproblem, og anklager dem for å være useriøse og for å vingle.

- SPESIELT: Stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) kaller Arbeiderpartiets forslag for spesielt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
- SPESIELT: Stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) kaller Arbeiderpartiets forslag for spesielt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- De har forsøkt å skape et bilde av at de vil ha lavere bompengesatser, og forsøkt å skape et bilde av de er bilistenes parti. Det er spesielt at Ap nå foreslår å øke bompengeinnkrevingen, sier Stordalen.

Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen, første nestleder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, er uenig med Stordalens karakterisering av bompengekritikken.

- Vi har ikke kritisert Frp for å kreve inn bompenger, men har kritisert dem for bompengebløffen. Frp og regjeringen har nå lagt fram en ny nasjonal transportplan som betinger at det brukes 130 milliarder kroner i bompenger de neste 12 årene. Det må være lov å påpeke at de gikk til valg på å fjerne bompengestasjoner, sier Sivertsen til Dagbladet.

«Unødvendig byråkratisk ordning»

Ap-representanten vil heller ikke være med på premisset om at partiet hans vil fjerne bompengerabatt.

- Det vi foreslår er å fjerne en unødvendig og byråkratisk ordning som er søknadsbasert og skal tilbakebetale bompenger til allerede eksisterende prosjekter, sier Sivertsen.

- Men bilistene får jo en ekstraregning på seks milliarder kroner?

- Jeg vil ikke være med på premisset om at bilistene ikke får de pengene tilbake. Bilistene får tilbake pengene i form av vei, svarer Sivertsen.

Han vedgår så at ved å fjerne tilskuddsordningen regjeringen har lagt inn i transportplanen, så vil bilistene få en ekstraregning på seks milliarder kroner i bompenger.

- For noen utvalgte strekninger er det riktig.

Ap: Ikke paradoksalt

Sivertsen mener heller ikke det er paradoksalt av Ap å kritisere Frp for løftebrudd om bompenger, og så foreslå å kutte seks milliarder kroner i bompengerabatt.

- STORE BEHOV: Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen mener Ap erkjenner at det er store infrastrukturbehov i Norge. Foto: Stortinget
- STORE BEHOV: Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen mener Ap erkjenner at det er store infrastrukturbehov i Norge. Foto: Stortinget Vis mer

- Det er ikke folk som synes det er paradoksalt. Det er Frp som synes det er paradoksalt. Vi har sagt at denne ordningen er byråkratisk og unødvendig, og at vi ikke trenger å lage en søknadsbasert tilskuddsordning. Hvis Frp hadde ment at de krevde inn for mye bompenger til ulike veiprosjekter, kunne de bare ha økt bevilgningene, sier stortingsrepresentanten.

- Det Ap har erkjent er at vi har så store behov i dette landet hva angår vei og infrastruktur, at vi trenger bompengefinansiering. Det er vi helt åpne om, legger Sivertsen til.

Frp: mot bompengefinansiering

Stordalen i Frp vedgår at de ikke har fått gjennomslag for sin bompengepolitikk, men mener likevel at de har fått redusert bompengebruken.

- La det være klinkende klart. Vi har vært mot bompengefinansiering, vi er mot bompengefinansiering og vi kommer til å være mot bompengefinansiering, sier Stordalen, og legger til et men:

- Vi sitter i mindretall og får ikke fjernet bompengefinansieringen.

- Men dere krevde inn mer bompenger enn forgjengerne deres, de rødgrønne, gjorde?

- Det er fordi vi bygger mer vei, men med reduserte takster. Andelen bompenger per meter har gått ned. All økningen i veibevilgningene de neste tolv årene, kommer over økte statlige midler de neste tolv årene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!