Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gikk i strupen på samarbeidspartner under «Solidaritetstog mot hat og stigmatisering»

«Hvor var Charlie i dag, da min ytringsfrihet ble krenket i Norge da min appellant ble fjernet fra lista».

TIL ANGREP PÅ SAMARBEIDSPARTNER:  En tydelig opprørt Thee Yezen Al Ubeide avsluttet sin tale forran Stortinget med et angrep på det han omtalte som en krenkelse av sin egen ytringsfrihet. Foto: Nina Hansen
TIL ANGREP PÅ SAMARBEIDSPARTNER: En tydelig opprørt Thee Yezen Al Ubeide avsluttet sin tale forran Stortinget med et angrep på det han omtalte som en krenkelse av sin egen ytringsfrihet. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 30 organisasjoner, politiske partier og trossamfunn deltok i mandag kveld under marsjen «Solidaritetstog mot hat og stigmatisering» i Oslo sentrum.

Solidaritetstoget var både en solidaritetserklæring etter terroren i Paris og en motmarkering mot Pregidas anti-islamske marsj som ble avholdt et annet sted i Oslo sentrum på samme tidspunkt.

Antirasistisk senter, Amnesty International, AUF og Islamsk Råd Norge var bare noen av gruppene som stilte seg bak initiativet.

Blant appellantene var Oslo-biskop Ole Christian Kvarme og forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund.

Appell holdt også Thee Yezen Al Ubeide som var en av initiativtakerne til marsjen, som han var til den store demonstrasjonsmarsjen mot Den Islamske staten i fjor. Under Thee Yezen Al Ubeides appell var det tydelig at han ikke var helt fornøyd med hvordan arrangementet hadde utviklet seg. Helt til slutt kom han med dette utsagnet, som ble hengende i lufta for de fleste av tilhørerne:

«Hvor var Charlie i dag, da min ytringsfrihet ble krenket i Norge da min appellant ble fjernet fra lista»

Utdypet Etter toget utdypet han dette overfor Dagbladet.

- Et par timer før toget startet i dag ble en av appellantene som vi hadde invitert stanset fra å delta av noen som sier de støttet denne markeringen. Det vil få et etterspill, men jeg vil ikke si mer om dette nå. Først får det som skjedde her i dag sige inn, sa Al Ubeide.

Antirasistisk senter bekrefter imidlertid at Thee Yezen Al Ubeides snakker om dem. 

- Det stemmer at Antirasistisk senter hadde nektet å stille opp dersom en person som skulle holdt appell var på talerstolen, sier Ervin Kohn som er nestleder og kommunikasjonansvarlig i antirasistisk senter. Han er også forstander i Det Mosaiske Trossamfund og var en kveldens appellanter.

- Det var snakk om en fyr som er kjent for å være i kretsen rundt Profetens Ummah, da fikk vi problemer. Vi ville ikke dele talerstol med ham. Etter det jeg har forstått har han ikke vært med, men han har vært i kretsen rundt. Profetens Ummah er en udemokratisk bevegelse som bekjemper alt som denne markeringen sto for. Da var det problematisk for oss, sier Kohn.

Han forteller at de tidligere i dag hadde et møte med initiativtakerne Thee Yezen Al Ubeide og Joakim Møllersen.

- Forsto dere at Thee Yezen Al Ubeide reagerte kraftig på dette?

- Ja, vi forsto at han syntes det var ugreit, sier Kohn, som legger til at de var godt fornøyd med arrangementet slik det ble.

Vil ikke kommentere Appellanten det gjelder er kjent med at Dagbladet omtaler saken, men har ikke ønsket å gi noen kommentarer i kveld. Dagbladet har heller ikke lyktes å komme i kontakt med Thee Yezen Al Ubeides etter å ha snakket med antirasistisk senter.

Joakim Møllersen fra Radikal Portal, som var konferansier og medarrangør til Solidaritetsmarsjen, sier følgende:

- Jeg hadde ikke hørt om denne personen før han ble ført opp på lista over appellanter. Antirasistisk senter har oppgitt sine grunner til meg, og jeg har snakket både med appellanten det gjelder og Thee Yezen om dette, jeg har ikke nok kunnskap om dette akkurat nå til å ha noe klart standpunkt, sier Møllersen. Han vil derfor ikke mene noe om det var rett eller galt at appellanten ikke kom til orde.

- Hva synes du om at medarrangøren din Thee Yazeen brukte så mye av sin appell på dette?

- Jeg tror han befant seg i en uventet situasjon han ikke ønsket å komme i og derfor ville avklare, men det var ikke avklart på forhånd, for å si det sånn, sier han.