Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gikk ikke til politiet - fordi korrupsjonsspor stoppet i skatteparadiser

Kongsberg Gruppen fattet mistanke allerede våren 2012.

SKATTEPARADISER: Kongsberg Gruppen ble i går siktet for grov korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania. Her er administrerende direktør i Kongsberg Gruppen Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen otografert under gårsdagens  pressekonferanse etter at korrupsjonssiktelen mot selskapet ble kjent.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SKATTEPARADISER: Kongsberg Gruppen ble i går siktet for grov korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania. Her er administrerende direktør i Kongsberg Gruppen Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen otografert under gårsdagens pressekonferanse etter at korrupsjonssiktelen mot selskapet ble kjent. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag morgen troppet Økokrim opp i selskapets lokaler på Kongsberg og i Asker og gjennomførte omfattende ransakelser. Senere samme dag ble det kjent at Økokrim har siktet Kongsberg Gruppen og én av selskapets ansatte for brudd på straffelovens paragraf 276 om korrupsjon i tilknytning til leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania mellom 1999 og 2008.

Allerede våren 2012 ble ledelsen i det halvstatlige selskapet gjort kjent med anklager om korrupsjon. Ryktene førte til at selskapet gikk inn med egne og eksterne ressurser for å kartlegge saken fram til høsten 2013, opplyste konsernsjef Walter Qvam til NTB tirsdag ettermiddag.

Les også: Fattet mistanke i 2008, la den bort.

Skatteparadiser I samråd med revisjonsselskapet PwC og andre eksterne bidragsytere ble imidlertid saken lagt til side, uten at politiet var blitt orientert.

Administrasjonen i Kongsberg Gruppen mente at det ikke var grunnlag for å gå videre med saken blant annet fordi man ikke klarte å komme til bunns i mistankene, dels fordi pengene hadde tatt veien til såkalte skatteparadiser, skriver Dagens Næringsliv.

- Det var et uklart faktagrunnlag. Det var selvsagt bredere og mer innholdsrikt enn et år tidligere da vi startet, da det var rykter. Det vi var på jakt etter å finne ut gjennom denne granskingen var om det kunne finnes spor av faktiske overføringer av penger for eksempel, eller annen type virkelig beviselige aksjoner, sier Qvam til Dagens Næringsliv.

Fant ikke ut mer Han sier det ble funnet indisier, blant annet på pengeoverføringer til skatteparadiser.

- Ja, det også. Men vi klarte ikke å finne ut mer. Og situasjonen er slik at det ligger langt tilbake, og det har også komplisert det arbeidet, sier konsernsjefen.

De aktuelle kontraktene mellom Kongsberg Defence and Aerospace og rumenske myndigheter anslås å være verdt mer enn 1,4 milliarder kroner.

(NTB)

Hele Norges coronakart