Gikk inn for landing på anleggsplass

BODØ/TROMSØ (Dagbladet): Sekunder før Braathens-maskinen skulle lande på Bodø lufthavn i går, oppdaget tårnet at flyet var i ferd med å lande midt i et anleggsområde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OLE BJØRNER LOE WELDE

og GUNNAR HAGEN

- En meget alvorlig hendelse, sier assisterende sjefflygeleder Jens Petter Duestad i Luftfartsverket i Bodø.

Rullebanen i Bodø ser ut som et eneste stort anleggsområde. Om lag halvparten av rullebanen på 3142 meter er for tida under asfaltering.

Nestenulykken inntraff klokka 11.47 i går formiddag. Flyet med 41 passasjerer var på vei fra Gardermoen til Bodø. Braathens-maskinen gikk inn for landing fra øst og alt virket normalt.

Hva kapteinen enten ikke visste - eller så - var anleggsaktiviteten på rullebanen. Det kunne gått fryktelig galt.

Små marginer

- Tårnet oppdaget at flyet var i ferd med å gå inn for landing i feil område. Flyet ble omdirigert da det var 50 meter over bakken. Sju minutter seinere landet flyet på riktig side av rullebanen, forteller fungerende sjefflygeleder på Bodø lufthavn, Jens Petter Duestad i Luftfartsverket.

- Det høres dramatisk ut?

- Jeg vil på ingen måte bagatellisere dette. Flyets innflygingsvinkel var ikke i samsvar med hva den burde vært. Det er i seg selv alvorlig.

- Flyet var nær en katastrofe?

- Det vil jeg ikke si, men vi kommer jo ikke forbi at vi her snakker vi om veldig små marginer, sier Duestad.

Til tross for at øyenvitner mener at flyet bare var ti meter fra anleggsområdet da det landet, vil ikke Braathens-ledelsen gå med på at hendelsen var dramatisk.

- Jeg har snakket med flygeren, og han forteller at han avbrøt landingen fordi han kom for lavt under innflygingen. Mannskapet hadde imidlertid hele tida kontroll over situasjonen, sier informasjonssjef Frode Geitvik i Braathens.

Tredje nestenulykke

Dette er den tredje nestenulykken på Bodø lufthavn på kort tid.

For tre uker siden kjørte en eldre mann rett gjennom sperringene og inn på rullebanen. I begynnelsen av mars ble to SAS-flygere tatt ut av tjenesten etter at de landet utenfor rullebanen.

Først i slutten av august vil rullebanen være ferdig asfaltert. Sjefflygelederen varsler nå en fullstendig gjennomgang av anleggsarbeidet.

FLYDRAMA: Rullebanen i Bodø ser ut som et stort anleggsområde. I går var det like før en kaptein satte Braathens-flyet ned midt blant anleggsarbeiderne. Flyet på bildet viser hvordan innflygingen skal gjøres.
REAGERER: Ass. sjefflygeleder Jens Petter Duestad ved Luftfartsverket i Bodø.