Gikk konk - fikk milliardlån

Norske banker har lånt Torgeir Stensrud 1,3 milliarder kroner. For åtte år siden ble han slått konkurs med selskapet Display Textiles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løfter om at det fantes sikker pant for ubetalte regninger, viste seg å være innholdsløse. Nordlandsbanken og Sparebanken Vest bekreftet i går kveld overfor Dagbladet at de trolig ikke kjente til konkursen da de innvilget lån til Finance Credit.

Salg av klær og utstyr under sykkel-VM i Oslo i 1993 skulle bli gullbutikk, trodde den nå fengslede finansmannen Torgeir Stensrud.

Som styreformann og majoritetseier i Display Textiles inngikk han en global avtale med VM-arrangørene om å få bruke mesterskapets emblem på klær og utstyr.

Salget ble imidlertid en fiasko.

Betalte ikke

Vel et halvår etter arrangementet kom konkursbegjæringen fra skattefogden. I mer enn et år hadde Stensrud unnlatt å betalte momsregninger for til sammen nærmere 1,4 millioner kroner.

Saken havnet i Asker og Bærum skifterett.

Men Torgeir Stensrud ville ikke gi seg uten kamp. I retten hevdet han at han kunne betale 400000 kroner umiddelbart og dessuten stille sikkerhet for resten. Sikkerheten besto i en veksel fra Bank of Ghana.

«Intet pant»

Men retten hadde ingen tro på verdien av det påståtte verdipapiret. Stensrud hadde nemlig selv problemer med å få ut penger på vekselen i en britisk bank. Problemer hadde han også med å forklare retten hva bankproblemene egentlig besto i. Rettens kjennelse er derfor ikke nådig:

«Saksøkte har påberopt at konkurs ikke kan åpnes fordi skattefogdens krav er sikret ved betryggende pant i skyldnerens eiendeler. Det er imidlertid på det rene at intet pant er stillet.»

Pantproblem er med andre ord ingen ny erfaring for finansmannen som sitter på toppen av Finance Credit-systemet.

Millioner tapt

Og likhetstrekkene med trøbbelet Stensrud opplever i dag, er kanskje flere. I hvert fall mente Display Textiles at situasjonen var langt bedre enn kritikerne skulle ha det til. De hadde nemlig penger til gode hos et nystiftet selskap.

Selskapets navn var Display Promotion - og det hadde de samme bakenforliggende eierinteressene.

Bostyrer Hans Jørgen Arvesen husker den nå åtte år gamle saken. Han minnes særlig hvor vanskelig det var å drive inn pengene i boet.

- Det var noen millioner som gikk tapt, ja, sier Arvesen i dag.

Ifølge konkursregisteret i Brønnøysund avsluttet bostyret konkursbehandlingen i 1999.

SOLGTE VM-EFFEKTER ? Den fengslede finansmannen Torgeir Stensrud.