Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gikk konkurs etter datatyveri

To bedrifter på Vestlandet gikk i fjor konkurs etter at innbruddstyver stjal verdifull datainformasjon. Norsk næringsliv taper nærmere en halv milliard kroner i året på datakriminalitet, viser tall fra Næringslivets Sikkerhetsorganisasjon (NSO).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall som organisasjonen innhentet i perioden 1991-93, viser at norske bedrifter tapte mellom 273 og 480 millioner kroner på datakriminalitet. De reelle tallene er sannsynligvis langt høyere, skriver Nettavisen.

  - Mange bedrifter gir ugjerne bort tapstallene når de har blitt utsatt for datakrim, og de har ofte ikke oversikten over hvor mye de har tapt, sier Helge Størkersen i NSO.

Stjal tegninger

Viksund Båtbyggeri gikk konkurs og 29 mistet jobben etter at innbruddstyver brøt seg inn på båtbyggeriets kontor og stjal pc'en med tegningene av en ny hurtiggående fiskebåt som skulle settes i produksjon.

  Trolig dreide innbruddet seg om industrisabotasje. En sum penger som lå i et pengeskrin på kontoret, ble ikke rørt. Tre års arbeid ble stjålet. Båtbygger Jostein Viksund anslår det totale tapet til 7-8 millioner kroner.

Stjal møbelmål

En møbelbedrift på Osterøy ble frastjålet datautstyr hvor blant annet målene på ulike møbeldeler var matet inn i et tysk tegneprogram.

  Bedriften anslår tapet av datainformasjonen til mer en halvannen million kroner. I tillegg kostet datautstyret 250 000 kroner. Så langt har forsikringsselskapet bare dekket deler av utstyret.

  Tyveriene hos Viksund Båtbyggeri og Fjord Møblar ble begge anmeldt til det lokale lensmannskontoret. Men Sverre Lilleng i Økokrim fikk aldri disse sakene:

  Denne type saker blir ikke anmeldt som datakriminalitet, men som grovt tyveri, opplyser Lilleng.

 Han tror at mangelfull kompetanse hos de mindre politikamrene og lensmannskontorene gjør at disse sakene ikke engang kommer med på statistikken for antall straffesaker innenfor datakriminalitet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!