Gikk med 45 cm metallstang i magen

Under en operasjon ved Vestfold Sentralsykehus i 1995 ble det glemt igjen en 45 centimeter lang metallstang, en såkalt kompresskinne, i pasientens mage. Trolig er det norgesrekord i kirurgisk glemsomhet. Pasienten gikk med skinnen i magen i nesten to år før den ble oppdaget, skriver Romerikes Blad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen, som nå er i 30-årene, fikk etter hvert kraftige smerter på grunn av fremmedlegemet som lå igjen etter at operasjonssåret ble sydd igjen.

Da årsaken til smertene til slutt ble oppdaget, var selve aluminiumsskinnen brukket, og kompressmaterialet var i ferd med å smuldre opp.

I juni i fjor havnet mannen derfor på operasjonsbordet igjen, ved Regionsykehuset i Trondheim, der skinnen og kompressmaterialet ble fjernet. Nå søker han erstatning for det han har gjennomgått.

Mannens advokat, Sveinung O. Flaaten, vil ikke kommentere saken siden den nå verserer for Norsk Pasientskadeerstatning.

Direktør Kurt Erling Birk i det danske selskapet Mærsk Medical, som lager produktet, sier at han aldri tidligere har hørt at noen har glemt å fjerne produktet fra en operasjonspasient.

- Nei, det skulle heller ikke være mulig. Bruken av skinnen er basert på et system med kontrollsedler. Skinne og kontrollseddel må matche etter operasjonen, slik at det er umulig å glemme den igjen, sier han. (NTB)