Gikk med brukket lårhals i en måned

Legen oppdaget ikke hva som var galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Psykisk utviklingshemmede Svein Olav Tomter (43) gikk med lårhalsbrudd i en måned. Han var hos legen tre ganger, men legen fant ikke ut hva som feilte ham. Nå blir saken meldt til Helsetilsynet. Legen mener at han ikke har gjort noe galt.

- Svein Olav befant seg i et smertehelvete, sier faren Asbjørn Tomter til Romerikes Blad. Han har kontaktet advokat, som nå har sendt brev til Helsetilsynet og kommunelegen.

Dette skjedde med Svein Olav Tømter:

  • 7. februar ble den ikke-taleføre 43-åringen funnet liggende på gulvet ved institusjonen der han bor. Han skreik av smerte da han skulle gå.
  • 11. februar oppsøkte han legen, som foreskrev antibiotika på grunn av en begynnende bronkitt. Tre dager senere var ankelen rød, varm og hoven, og Svein Olav ville ikke stå på beinet.
  • 15. februar var hos fastlegen, der han fikk beskjed om å hvile en uke før han kom til hektene igjen.
  • 18. februar ble Svein Olav igjen funnet på golvet. Han skalv og var stiv i kroppen.
  • 23. februar ble ny lege kontaktet per telefon. Tomter fikk kraftige Ibux-tabletter og beskjed om å kontakte fastlegen som var tilbake noen dager seinere.
  • 28. februar gikk pasienten for tredje gang til legen, som ifølge institusjonsrapporten avisa har fått tilgang til, var «minimalt interessert».

- Vi prøvde på fortelle at problemet antakeligvis ikke lå i ankelen, men høyere opp. Legen var fortsatt ikke interessert, heter det i rapporten som avisa siterer.

Asbjørn Tomters far reagerer sterkt på legens behandling av sønnen.

- Når pasienten har et bein han ikke trår på, må det da gå an å sende han til røntgen, sier han til Dagbladet.no.

Til slutt fikk han gjennomslag for å sende sønnen til Lillestrøm sykehus, som sendte Svein Olav videre til Ahus. Der ble det oppdaget lårhalsbrudd. Andre mars, i en knapp måned etter at han ble syk, ble Svein Olav operert i hoften. Han har fremdeles smerter.

Beklager

Fastlegen til Svein Olav Tømter mener at han ikke har feilbehandlet pasienten.

- Jeg kan ikke se at jeg har gjort noe galt i denne saken, sier han til Dagbladet.no.

- Pasienten har legeskrekk og mangler språk, dessuten var symptomene hans vanskelige å tyde, sier legen.

- Men med smerter i ankelen burde han vel ha blitt sendt til røntgen før?

- Det var ikke jeg som undersøkte han første gang. Da hadde han symptomer på bronkitt, og fikk derfor antibiotika. Da han kom til meg, hadde han smerter i ankelen, men ingenting som tydet på brudd verken der eller i hoften. Neste gang jeg undersøkte ham, ble han sendt til røntgen.

Han beklager likevel at pasienten har hatt det vondt så lenge.

- I ettertid er det selvsagt beklagelig at det gikk tre uker.