Gikk med skarpladd pistol i lomma

Khuram Shabbir Malik gikk i uka før Tøyen-drapet rundt med en skarpladd og usikret pistol i jakkelomma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er denne .22-kalibrede pistolen påtalemyndigheten mener Malik brukte til å drepe den 27 år gamle drosjeeieren Afzal Ahmed på Tøyen i Oslo 8. januar 2001. Malik har i retten forklart at sikringen på pistolen var ødelagt, men at han likevel gikk med våpenet skarpladd i lomma.

Den drapstiltalte 25-åringen hevdet i retten at en venn skaffet ham pistolen en knapp uke før drapet. Formålet skal ha vært egen beskyttelse etter å ha blitt skutt på og truet på livet flere ganger. Malik hevder at han senest drapsdagen ble truet av Sajad Ellahi, som er fetter til drepte Afzal Ahmed.

- Truet på livet

- Jeg fikk en telefon fra en kjenning som hadde truffet Ellahi på Stovner senter. Ellahi hadde sagt til ham at han ville drepe meg og familien min.

- Hvorfor ville han det, spurte aktor, statsadvokat Erik Førde.

- Jeg vet ikke, svarte Malik.

Senere i sin forklaring sa 25-åringen at han trodde det hadde noe å gjøre med et oppgjør utenfor Oslo Tinghus i forbindelse med en rettssak før jul i 2000.

- Ville snakke

Avdøde, fetteren Ellahi og flere andre kom i samme bil til parkeringsplassen på Tøyen drapskvelden. Malik hevder at han og kameratene hans tilfeldig var i området da de ble oppmerksomme på bilen.

- Jeg gikk bort for å snakke med Sajad (Ellahi, red.anm.). Jeg ville vite hvorfor han truet meg, hva som var problemet. Jeg hadde ikke noe uoppgjort med ham og ville få problemet ut av verden, sa 25-åringen.

Den samtalen skal det aldri ha blitt noe av. Istedet hevder tiltalte at Afzal Ahmed brukte kniv mot Arbab Afzal, en kamerat av Malik. Videre sier tiltalte at Ahmed plutselig slapp taket i Afzal og kom mot tiltalte.

- Jeg så bare knivbladet og øynene hans. Jeg ble fryktelig redd, tok pistolen og skjøt, forklarte Malik.

Feil mann?

Han sa videre at han ikke ante hvem han hadde truffet.

- Jeg trodde kanskje jeg hadde skutt min egen kamerat Arbab (Afzal, red.anm.), sa han.

Malik har innrømmet at det var han som avfyrte de dødlige skuddene, men nekter straffskyld for ugjerningen og hevder han skjøt i selvforsvar. Påtalemyndighetens teori er at det var Sajad Ellahi som var det egentlige målet for kulene, og at Ahmed rett og slett var feil mann.

Rettsaken mot Malik og seks andre tiltalte startet tirsdag i Oslo tingrett. Det er satt av fire uker til saken.

(NTB)