Ukraina-krigen

- Gikk ned 15 kilo

Hjelpearbeidere forteller at de ble kidnappet og holdt fanget i 100 dager i «filtreringsleir».

TIL «FILTRERING»: Ukrainske soldater som har overgitt seg i Azovstal-stålverket i Mariupol, ankommer «filtreringsleiren» i Olenivka 20. mai. Foto: Oleksandr Ermotsjenko / Reuters / NTB
TIL «FILTRERING»: Ukrainske soldater som har overgitt seg i Azovstal-stålverket i Mariupol, ankommer «filtreringsleiren» i Olenivka 20. mai. Foto: Oleksandr Ermotsjenko / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Vi har sett hva disse folkene gjør med fanger. Dessverre kan jeg ikke gå i detalj om det fordi jeg er bekymret for sikkerheten til dem som ble igjen i straffekolonien. Men det forekom tortur som var verre enn den som ble påført oss, forteller Stanislav Hlusjkov ifølge den russiske uavhengige avisa Mediazona, viderebrakt av Latvia-baserte Meduza.

Hlusjkov er en av fire ukrainske hjelpearbeidere som har snakket med media etter å ha blitt løslatt fra en såkalt filtreringsleir i russiskstøttede «Folkerepublikken Donetsk» (DNR). Tre av dem har holdt en pressekonferanse i Polens hovedstad Warszawa, hvor de beskrev forferdelige forhold i leiren.

«FILTRERT»: Fra pressekonferansen med de løslatte hjelpearbeiderne i Warszawa. F.v. Hanna Vorozjeva, Kostjantyn Velytsjko og Stanislav Hlusjkov. Foto: Mediazona
«FILTRERT»: Fra pressekonferansen med de løslatte hjelpearbeiderne i Warszawa. F.v. Hanna Vorozjeva, Kostjantyn Velytsjko og Stanislav Hlusjkov. Foto: Mediazona Vis mer

- Vi var omgitt av skitt, forfall og bitende kulde hvert sekund. Både kvinner og menn måtte sove på det kalde betonggolvet, forteller Hanna Vorozjeva.

Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, anser historiene fra de uavhengige mediene som troverdige.

- Det er et alarmerende eksempel på hvordan fengsler og leirer i russiskkontrollerte områder opererer, sier han til Dagbladet.

Fraktes til Russland

Rapporter om filtreringsleirene begynte å dukke opp kort tid etter den russiske invasjonen. Ukrainere fra områder under russisk kontroll blir plassert der, før de i mange tilfeller blir fraktet videre til Russland, ifølge en rapport fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Ifølge rapporten har amerikansk etterretning avdekket minst 18 slike leirer. Tidligere fanger har fortalt The Guardian at ukrainere på flukt uriktig er blitt fortalt at de skulle evakueres til et ukrainskkontrollert område, men i stedet blitt fraktet til en leir.

«Når retorikken og krigen blir hardere, blir også behandlingen av sivile det.» Tom Røseth, førsteamanuensis ved Forsvarets høgskole

«Filtreringen» består blant annet i nøye undersøkelse av folks identitet. Innholdet i mobilene blir gjennomgått, og de anholdte blir avhørt om eventuelle bekjente i den ukrainske hæren, sine politiske syn og hvorvidt de har bånd til Azovbataljonen. Menn må kle av seg for eventuelt å avdekke ukrainske nasjonalistiske tatoveringer, ifølge Deutsche Welle.

Tidligere leirfanger har fortalt om folk som blir banket opp, elektrotortur og drap, ifølge BBC News.

MISSIL: På slagsmarken i Donbas har det ukrainske luftforsvaret rapportert om at flere russiske stridsvogner er tilintetgjort ved bruk av varmesøkende missiler. Video: Dagbladet TV / KameraOne Vis mer

Funksjonen til disse filtreringsleirene er ifølge Røseth å sile ut krigsaktørene og dem som har støttet ukrainsk side i krigen.

- Og ikke minst å gjennomføre avhør for å avsløre ukrainske militæroperasjoner, sier han.

«Avnazifisert»

Ifølge The Guardians kilder ender «filtreringen» vanligvis på en av to måter: 1. Den anholdte gis et dokument som sier at vedkommende har gjennomgått prosessen, eller 2. de holdes videre for ytterligere avhør.

Etter prosessen blir ukrainerne ofte tvangsdeportert til selve Russland - gjerne det russiske fjerne Østen.

Videoer på sosiale medier viser ukrainere som unnskylder seg overfor russiske soldater; noen av dem sier de har gjennomgått et «avnazifiseringskurs», som menneskerettsaktivisten Pavel Lisjanskyj overfor Praha-baserte Current Time TV har sammenliknet med «omskoleringsleirene» for uigurer i Kina.

Beskyldninger

Hjelpearbeiderne ble ifølge dem selv kidnappet i mars, mens de holdt på å yte nødhjelp til innbyggere i Mariupol, som var beleiret i flere måneder. Etter å ha blitt stoppet i en russisk kontrollpost ble de overlevert til soldater fra DNR, på tross av at de hadde alle papirer i orden.

- De fortalte oss at vi fraktet folk ut mot penger, forteller Stanislav Glusjkov.

De prorussiske avhørerne beskyldte hjelpearbeiderne for å gi identifikasjonspapirene sine til ukrainske soldater, blant annet fra Azovbataljonen, slik at de kunne komme seg ut av Mariupol.

Fangene ble fraktet til Olenivka, en landsby i DNR, og til en tidligere fangekoloni hvor soldater fra Azovstal-stålverket i Mariupol allerede var internert.

- De surret teip rundt øynene og hendene våre, og trædde poser over hodene. Dersom vi ikke satt eller sto på riktig måte, ble vi slått, forteller Kostjantyn Velytsjko.

800 på cella

Hanna Vorozjeva forteller at gruppa ble plassert i «gropa» - en toetasjes bygning med 19 celler, hver med plass til maksimum 100 personer. På et tidspunkt var det 800.

TROR PÅ HISTORIENE: Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, mener beretningene fra «filtreringsleiren» er troverdige. Foto: Forsvaret
TROR PÅ HISTORIENE: Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, mener beretningene fra «filtreringsleiren» er troverdige. Foto: Forsvaret Vis mer

Ifølge Vorozjeva var det så lite plass i de overfylte cellene at fangene måtte sove på omgang. Det var også mangel på vann og mat.

- Vi kunne regne med 150 til 200 milliliter om dagen - noen ganger fikk vi ikke engang det, forteller hjelpearbeideren.

Enkelte ganger ble industrielt vann utdelt, men også det var det mangel på. De kunne heller ikke vaske toalettene, ettersom avløpet ikke fungerte, ifølge Vorozjeva.

Fangene, hvorav flere var syke og/eller hadde andre helseplager, fikk ikke medisiner.

- Ingen fikk smertestillende, selv ikke de som hadde knekt kjeven eller beinet, sier hjelpearbeideren - som også forteller at ingen av kvinnene fikk bind; noen var også gravide.

Selv begynte hun å røyke, ettersom det var eneste måten å lindre smerten på; metallstrengen i tannreguleringen hennes løsnet og skrapte opp innsiden av kinnet.

Jevhen Maljartsjuk forteller til Current Time TV, en russiskspråklig kanal basert i Praha, at han gikk ned 15 kilo i løpet av oppholdet i leiren.

- «Vasker hendene»

Å overlate krigsfanger og filtreringsleirer til de selvproklamerte republikkene er ifølge Røseth russernes måte å «vaske hendene» på.

- Hvis krigsfangereglement blir brutt eller overgrep mot sivile begås, kan russerne trekke på skuldrene og si at de har overlatt ansvaret til de selvproklamerte republikkene i Donbas, sier han og legger til:

ØDELAGT: Fangene i «filtreringsleiren» i Olenivka kommer fra utbombede og tidligere beleirede Mariupol. Her deler russiske styrker ut vann i mai. Foto: Aleksej Oleksandrov / AP / NTB
ØDELAGT: Fangene i «filtreringsleiren» i Olenivka kommer fra utbombede og tidligere beleirede Mariupol. Her deler russiske styrker ut vann i mai. Foto: Aleksej Oleksandrov / AP / NTB Vis mer

- Da kan de påberope seg ikke å stå til ansvar for eventuelle brudd, eller peke på at det er ukrainere som gjør dette mot andre ukrainere.

Førsteamanuensisen minner om at FN allerede har advart mot dårlig juridiske vern og prosesser i de russiskstøttede selvproklamerte republikkene.

- Det er viktig å påpeke at Russland også her står ansvarlig for krigsforbrytelser og vold mot sivile. Jeg er bekymret over at Røde Kors trolig ikke har tilgang til alle filtreringsleirer og avhør, sier han.

- Ingen logikk

De anholdte hjelpearbeiderne ante ikke hvor lenge de måtte sitte i leiren, og fikk motstridende meldinger fra vaktene. Etter drøyt hundre dager ble imidlertid alle hjelpearbeiderne unntatt én løslatt.

FRONTLINJENE: Slik er frontlinjene i Ukraina-krigen mandag, ifølge den britiske militære etterretningen. Grafikk: Defence Intelligence
FRONTLINJENE: Slik er frontlinjene i Ukraina-krigen mandag, ifølge den britiske militære etterretningen. Grafikk: Defence Intelligence Vis mer

- Vi ble samlet sammen, tvunget til å skrive under på at vi ikke hadde noe å klage på, og bare sluppet fri, forteller Maljartsjuk.

Hlusjkov forteller til Mediazona at gruppa kom seg ut av Donetsk med hjelp av «omsorgsfulle mennesker». Nå vil de jobbe for å få ut sistemann, Serhij Tarasenko.

- I tillegg til Tarasenko er det mange andre sivile der. Det fins ingen logikk ved stedet, ingen operative prosedyrer. Hvordan anholder de folk? For hva? Hvorfor løslater de folk? Hvorfor ikke? Ingen vet. Ingen forklarer noe som helst, sier ukraineren.

- Har strammet grepet

Dagbladet har tidligere omtalt hva som foregår i «filtreringsleirene», og hva man angivelig må gjennom for å bli godkjent i russiske øyne. Røseth mener at de nye rapportene, om forverrede forhold, vitner om at russerne har strammet grepet.

- Militære krigsfanger har nok blitt behandlet slik over tid, som del av en avhørsprosess - men at de også gjør dette mot sivile, er nytt. Det ser ut som om de har skrudd til, sier forsvarseksperten.

Han tror det er mulig at de ansvarlige for leirene ønsker å indoktrinere befolkningen.

- De harde metodene vi hører om, tyder på at de vil bryte dem ned. Det kan også være for å samle informasjon gjennom å utsette sivile for uverdige forhold over tid, sier Røseth og legger til:

- Når retorikken og krigen blir hardere, blir også behandlingen av sivile det.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer