FØR OG ETTER: Martin Varhaug avbildet rett før han gikk inn i førstegangstjeneste (93 kilo), og etter (65 kilo). Foto: Jørgen Engeset/Forsvaret
FØR OG ETTER: Martin Varhaug avbildet rett før han gikk inn i førstegangstjeneste (93 kilo), og etter (65 kilo). Foto: Jørgen Engeset/ForsvaretVis mer

Gikk ned 28 kilo i garden

Martin Varhaug (20) gikk fra tjukkas til smukkas i kongens klær. På åtte måneder i garden gikk han ned 28 kilo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Varhaug prøvde seg på de fysiske testene etter at han ankom Gardeskolen på Terningmoen oktober i fjor, skjønte han at noe måtte gjøres.

- Jeg var i svært dårlig form da jeg begynte førstegangstjenesten. Jeg hadde sluttet med fysisk aktivitet og fikk usunne vaner på videregående skole, med mye fastfood og lite trening, sier Varhaug til Gardisten.

Rekruttutdanningen, som var det første han måtte igjennom, ble en prøvelse. Daglige treningsøkter, utholdenhetstester og marsj med sekk på 30 kilo var blant aktivitetene.

- Jeg brukte 18 minutter på 3000-meteren da jeg kom inn, og fikk vondt i knærne da jeg løp. Jeg klarte ingen pull-ups (å trekke seg opp etter en stang), sier Varhaug til Dagbladet.

Personlig trener Treningen fortsatte på Gardeskolen og under den første tiden i gardeleiren på Huseby, men deretter ble det opp til hver enkelt å holde seg i fysisk form.

Da hadde Varhaug fått blod på tann.

- Lange vakter og lite fritid gjør at mange ikke orker å ta turen til treningsstudioet når befalet kuttet ut de organiserte treningsøktene, sier Varhaug.

Han fikk hjelp av idrettsoffiser Ida Taftø for å få et spesialtilpasset treningsprogram.

Vekta fortsatte å rase nedover. I dag er han dimmitert fra garden, 28 kilo lettere.

- Jeg veide 93 kilo. I sommer, åtte måneder senere, var jeg nede i 65 kilo, sier Varhaug.

Ris og kylling Da han utførte en såkalt dimmetest før han avsluttet verneplikten, løp han 3000-meter på 12 minutter, seks minutter raskere enn for et år siden. Og gutten som ikke klarte noen pull ups da han kom inn i militæret, trakk nå haka over stanga 14 ganger.

Nå er han dimmitert, og tilbake i Stavanger.

- Nå trener jeg seks ganger i uka, og spise kylling og ris tre ganger om dagen, sier Varhaug.

Gjennomsnittsvekten på mennene som møtte til sesjon økte fra 72,8 kilo i 2000 til 75,5 kilo i 2010, viser tall fra Statistisk Senntralbyrå.

For 2011 går gjennosnittsvekten noe ned igjen, til 73,7 kilo, men fordi så mange færre de siste årene er blitt klassifisert som tjenestedyktige, er der ferskeste tallene vanskelige å sammenligne med eldre tall.