Gikk ned 40 kilo - beholdt jobben

For å beholde jobben på Kiel-ferja, har Kari Nikolaysen (62) slanket seg 40 kilo på et år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under et legebesøk fikk 130 kilo tunge Kari Nikolaysen seks måneder på seg til å gå ned kraftig i vekt eller å miste jobben hun har hatt i 17 år. Et år og 40 kilo seinere er Kari fortsatt i arbeid i offisersmessa om bord på «Kronprins Harald», tynnere og mer fornøyd med tilværelsen enn på mange år.

- Det var både trist og lite koselig å få beskjeden om at jeg var «udyktig». Ikke fordi jeg gjorde en dårlig jobb, men fordi jeg var for feit, sier Kari til Dagbladet.

Sikkerhetsrisiko

Men etter å ha fått den vemodige meldingen, bestemte hun seg for å beholde jobben og kvitte seg med vekta. Det har gått bedre enn hun trodde.

- Jeg trives fantastisk godt i dette miljøet, og ville ikke slutte. Derfor hadde jeg ikke noe valg, og la om kostholdet. Det har gått alle tiders, blant annet med god hjelp av kokkene om bord, forteller 62-åringen med et smil.

Bakgrunnen for ultimatumet Nikolaysen fikk av legen, er de strengere kravene til vekt som ble lagt til i forskriften om helseattest for sjøfolk for to år siden. Målsettingen er at de som jobber om bord, skal ha en slik helse at de ikke blir en sikkerhetsrisiko.

Derfor kan sjømannslegen nekte helseattest hvis man har en Body Mass Index (BMI) på over 30, og skal nekte om den passerer 35.

Selv om beskjeden om at hun kunne miste jobben var tung til å begynne med, er Kari i dag glad for de strenge forskriftene.

- Det var flott å få et spark bak. Ting som før var et ork går nå så mye bedre. Jobben som før var tung å utføre er nå enklere, blant annet fordi jeg beveger meg så mye lettere, sier 62-åringen.

Mer fedmeproblemer

Men det er mange sjøfolk som ikke har klart kravene like enkelt som Kari Nikolaysen. Antallet tap av helseattester blant sjøfolk ble nesten doblet i 2002, sammenliknet med åra tidligere, skriver bladet Navigare.

I 2002 registrerte Sjøfartsdirektoratet 768 hyrenektelser totalt, mens i 2001 var tallet 441 og i 2000 var det 361. Muskel-skjelettplager og hjertesykdommer er tradisjonelt de mest utbredte grunnene til at sjøfolk ikke får fornyet helseattest.

Men fra årene 2000 til 2002 har antallet nektelser på grunn av fedme økt fra ni til 19 prosent.

Undersøkelsen «Tap av helseattest på norske skip» konkluderer med at «Fedme er tydeligvis et større problem enn man har vært klar over, siden antall slike tilfeller er økt så betydelig etter at mer konkrete krav til vekten er stilt i den nye forskriften».

For Kari er nå problemet med vekten løst, og hun har bestemt seg for å gå ned minst ti kilo til. Men andre forskrifter setter snart en stopper for arbeidslivet etter 17 år på Kiel-ferja. For pensjonsalderen for sjøfolk er 62 år, og til nyttår går hun i land.

- Det blir trist å slutte, men jeg skal nok jobbe en del her som vikar, sier Kari, og serverer offiserene frokost, før «Kronprins Harald» igjen tar fra kai i Oslo.

VILLE IKKE SLUTTE: - Jeg trives fantastisk godt i dette miljøet, og ville ikke slutte. Derfor hadde jeg ikke noe valg, og la om kostholdet, forteller Kari Nikolaysen, som takket være slankekuren kunne fortsette å jobbe i messa om bord på «Kronprins Harald».<!--FOTO--> <!--/FOTO-->