Lønnsfest:

Gikk ned i lønn: - Folk er forbanna

Lærerne ble satt ned i lønn, samtidig som kommunetoppene har fått store lønnspålegg. - Her har det gått helt i kål, sier lærer Christian Holstad Lilleng. Han mener kommunen kan ha brutt loven.

GIKK NED I LØNN: Mens toppene gikk opp i lønn, gikk lærerne ned. Det reagerer tillitsvalgt Christian Holdstad Lilleng på. Foto: Privat
GIKK NED I LØNN: Mens toppene gikk opp i lønn, gikk lærerne ned. Det reagerer tillitsvalgt Christian Holdstad Lilleng på. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da kommunene Haram, Sandøy, Skodje, Ørskog og Ålesund ble slått sammen til én kommune januar 2020, ble mange av lærerne i den nye storkommunen satt ned i lønn.

Flere lærere skal ha fått redusert lønna med 10 000 kroner i året, ifølge Frifagbevegelse.

Samtidig har mange av topplederne i nye Ålesund kommune fått solide lønnstillegg sammenlignet med jobbene de kom fra i sine respektive kommuner.

Ifølge avisa Nytt i Uka gikk tidligere rådmann, nå kommunedirektør i storkommunen, opp 114 00 kroner sammenlignet med tidligere lønn. Ny lønn: 1,5 millioner kroner.

Kommunedirektøren ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Hun presiserer imidlertid at hun søkte på en ny stilling da kommunene ble slått sammen, og at det dermed blir galt å sammenligne nåværende lønn med tidligere lønn.

- Helt i kål

Tidligere rådmann i Skodje kommune, nå assisterende rådmann i storkommunen, gikk opp 287 000 kroner til en årslønn på 1,2 millioner, ifølge Frifagbevegelse.

Lærer Christian Holstad Lilleng er rasende. Han har selv gått ned 6000 kroner i året. Størrelsen på lønnsreduksjonen varierer i henhold til hvilken kommune lærerne kom fra, men de fleste har gått ned i lønn, ifølge Holstad Lilleng.

- Vi blir helt overkjørt. Når vi lærere går ned i lønn, mens kommunetoppene går så mye opp, så er det tydeligvis gått helt i kål for kommunen. Vi føler oss ikke tatt seriøst, sier han til Dagbladet.

Ålesund kommune svarer slik:

- Vi har inngått en avtale med den organisasjonen som var tilgjengelig for forhandling, altså Utdanningsforbundet. Det har vært behov for å harmonisere funksjonstilleggene for lærere i Ålesund kommune for skoleåret 2020 - 2021, og også hvilke funksjoner som skal brukes fra nytt skoleår. Det har medført at noen fra nytt skoleår får mer i funksjonstillegg, og at noen ikke har like mye som i forrige skoleår, sier stabssjef for personal og organisasjon i Ålesund kommune, Roar Reiten, til Dagbladet.

Bestrider lovligheten

Holstad Lilleng sier han også bestrider lovligheten i det Ålesund kommune har gjort.

Nå skal han møte kommunen for å legge fram rettslige argumenter for at lønnsreduksjonen ikke kan bli stående.

- Jeg tror det strider mot arbeidsmiljøloven å bare sette så mange folk ned i lønn. Jeg tror kommunen virkelig er ute å sykler i denne saken, sier han.

Holstad Lilleng er også hovedtillitsvalg for Skolenes landsforbund. Det er bare representanter fra Utdanningsforbundet som har deltatt i forhandlingsmøtene med Ålesund kommune, ifølge Frifagbevegelse.

- Forbanna

Forbundssekretær Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund rister på hodet over saken.

- Folk er kort og godt forbanna. Dette er ikke greit i det hele tatt, sier hun til Dagbladet.

Walker sier det er oppsiktsvekkende at ikke Skolenes landsforbund er blitt kontaktet i saken.

- Her må Ålesund gi oss et grunnlag i arbeidsmiljøloven for hvordan de kan vedta noe som setter våre medlemmer ned i lønn. Vi kommer til å forfølge dette. Vi er heller ikke kalt inn til møter eller forhandlinger i denne sake. Vi har ikke hørt noe. Vi anser ikke at vi er bundet av protokollen som Ålesund kommune har vedtatt.

Også i Oslo er mange lærere opprørt over lønningene i toppen av skolene.

Lønnsfest og grilling

I et brev til skoledirektør Marte Gerhardsen tok de tillitsvalgte ved Fagerborg skole nylig et oppgjør med lønnsfesten i Oslo-skolen.

Dagbladet har tidligere også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Og i går ble SV-byråd Inga Marte Thorkildsen innkalt til en femtimers grilling om lønnsfesten på nyåret som følge av Dagbladets avsløringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer