Gikk om bord i fly uten billett

Svikt hos SAS Braathens for andre gang på kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En amerikansk kvinne klarte i går kveld å passere sikkerhetskontrollen på Gardermoen og deretter entre et innenriksfly uten billett. Kvinnen ble pågrepet av politiet.

Andre gang

Hvordan kvinnen har klart å komme seg ombord i flyet, er foreløpig uklart. Kvinnen ble oppdaget da hun plutselig gikk av SAS Braathens-flyet igjen, før det tok av fra Gardermoen på vei til Stavanger, melder VG.

I begynnelsen av juni klarte en 12 år gammel gutt å lure seg med på to flyavganger, et fra Norwegian og et med SAS Braathens. Gutten fløy blant annet med SAS Braathens fra Gardermoen til Haugesund.

- Det som er avdekket nå, ser vi svært alvorlig på. Dette er jo andre gang at noen har kommet seg om bord i en SAS Braathens-maskin uten reisedokument, sier underdirektør Gudmund Taraldsen i Luftfartstilsynet til Dagbladet.no.

Krever rapport

Tilsynet vil nå be om en rapport fra SAS Braathens om hvordan kveldens hendelse var mulig og hva slags rutiner SAS Braathens har for billettkontroll.

- Vi kan ikke akseptere at kontrollen er så dårlig hos flyselskapene. Jeg forventer at SAS Braathens kontrollerer sine passasjerer betydelig bedre i fremtiden enn de gjør i dag, sier Petter Løvik (H), leder av samferdselskomiteen på Stortinget.

Det er flyselskapene som har ansvaret for at de vet hvem som er passasjerer i sine fly.

Har skjerpet rutinene

- Vi har gjennomgått og skjerpet våre rutiner etter episoden med 12-åringen tidligere denne måneden, og vi ville nok ha oppdaget kvinnen ved opptelling av passasjerene før avgang, sier seniorrådgiver Knut Løvstuhagen i SAS Braathens til Dagbladet.no.

Han beklager overfor de andre passasjerene at de ble forsinket og sier at hendelsen nå skal granskes internt før man eventuelt vurderer å endre rutiner eller bedre kontrollen.

Flight SK 4047 med 151 passasjerer ble holdt igjen ved gate 16 i 51 minutter i kveld. Før det fikk ta av mot Stavanger ble det foretatt en sikkerhetssjekk av flyet.