- Gikk på grunn

Politiet bekrefter nå at Rocknes gikk på grunn i Vatlestraumen. Kystverket sitter nå i krisemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved 14-tida i dag ble en fjerde omkommet etter Rocknes-katastrofen funnet. I går tok politiet i bruk miniubåter og undervannskameraer i jakten på omkomne, og det var miniubåten «Safe Ranger» som oppdaget mannen på bunnen av Vatlestraumen.

- Det er «Safe Ranger» politiet bruker i slike søk, sier Trygve Hillestad informasjonssjef i Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.
- Vi håper å finne de som eventuelt måtte befinne seg i sjøen, sier Hillestad som bekrefter at søkene vil fortsette.

Nå er 14 mennesker savnet, fire er funnet omkomne Fra før er tre omkomne funnet etter «Rocknes»-ulykken. 14 mennesker er savnet og antatt døde. Tolv personer overlevde forliset. Lensmannen i Laksvåg Harald Andersen bekrefter i dag det alle har trodd: Rocknes gikk på grunn før det kantret i Vatlestraumen mandag ettermiddag og 18 mennesker mistet livet.

- Vi har funnet merker på bunnen av Vatlestraumen, og har sikret oss bevis, sier lensmann Harald Andersen til bt.no..

Han hevder at Rocknes ikke gikk på et umerket undervannsskjær, men Kystverket sitter i ettermiddag i møter for å finne ut hva som har skjedd.

- Gråsone

«Rocknes» stakk bare 10,5 meter dypt i sjøen, til tross for at den er over 100 meter lang. Men i den trange og vanskelige Vatlestraumen fins et 9 meter dypt undervannsskjær som ikke er merket av på de offisielle kartet. Advokaten til los Vermund Halhjem mener at statens kartverk var klar over grunna finnes, selv om det ikke er avmerket. Han forteller at losen merket en svak skjelving i skipet, men at dette ikke kan være nok til at Rocknes kantret. Seismologiske målinger viser at skipet kan ha gått på grunn flere ganger.

Kystverket har ansvaret for etterforskningen av ulykken, og har i dag forsøkt å finne ut av mysteriet rundt undervannsskjæret.

- Vi sitter midt oppe i en avklaring rundt det, sier informasjonssjef Ole Arvesen i Kystverket til Dagbladet.no.

- Stemmer det at det er et undervannsskjær om ikke er merket på kartet?

- Det er hvertfall en gråsone som vi må avklare. . Sjøkartverket og Kystverket har grunn til å se nærmere på dette, sier Arvensen.

Politiet i Bergen som etterforsker havariet bekrefter at de har gjort funn i området som kan knyttes til grunnstøtingen, men vil ikke gå inn på hva de har funnet.

Flyttes ikke

Dagen etter at Rocknes kantret og 18 mennesker mistet livet var redningsledelsen sikre på at de raskt skulle sikre skipet og slepe det til dokk. Det er for usikkert å gå ombord i vraket, dermed må de omkomne bli værende om bord inntil videre

- Det er ikke snakk om å slepe båten før vi er sikre på at den flyter, er stabil og ikke utgjør noen sikkerhetsrisiko, sier Arvesen. Det skjer ikke i dag og ikke i morgen heller, sier han.

Det kan ta alt fra to dager til to uker før de tør å nærme seg skipet. Inntil da må de pårørende leve i det uvisse: Møtte de døden om bord i Rocknes eller falt de i den iskalde Vatlestraumen.

FLENGER: Skroget bærer tydelig preg av flere sammenstøt. Trolig var det disse som forårsaket skipskatastrofen.