Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gikk på restaurant med mulig leiemorder

En god venn (25) av den skadde er pågrepet etter skytingen mot en B-gjengmann (27) på Ellingsrud mandag. En tredje mann fra middagsselskapet er på flukt.

- DRAPSFORSØK: Store bevæpnede politistyrker og etterforskere fra Kriminalvakta rykket ut da en 27-åring ble skutt på Ellingsrud 30. juli. Foto: Sondre Steen Holvik
- DRAPSFORSØK: Store bevæpnede politistyrker og etterforskere fra Kriminalvakta rykket ut da en 27-åring ble skutt på Ellingsrud 30. juli. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 25 år gammel mann fra Eritrea er pågrepet og siktet i forbindelse med det politiet mener var et drapsforsøk mot en norskpakistaner (27) på Ellingsrud på mandag.

Han ble skutt flere ganger i beina av en eller flere gjerningspersoner som forsvant fra stedet før store bevæpnede politistyrker ankom.

Politiet jakter ennå på minst én person etter skytingen, en navngitt somalisk mann i 20-åra.

Etterforskerne undersøker om denne mannen kan ha blitt leid inn for å drepe 27-åringen, etter det Dagbladet erfarer.

Kamerater Både de to påståtte gjerningsmennene og offeret skal sammen med en fjerde person ha vært ute og spist på restaurant i Oslo mandag kveld. 25-åringen og 27-åringen har vært gode venner lenge, og sistnevnte hadde i utgangspunktet ingen grunn til å frykte middagsselskapet.

Men på Ellingsrud skal den nå ettersøkte mannen plutselig ha løsnet skudd, mens 25-åringen oppholdt seg  i nærheten, får Dagbladet opplyst. Blant annet fordi det ikke var noen kjent konflikt mellom vennnen, ble politiet tidlig obs på at skytteren og medhjelpere på åstedet kan ha blitt betalt av hittil ukjente oppdragsgivere.

Etter pågripelsen i går har 25-åringen vært lite villig til å forklare seg til politiet.

- Mannen er siktet for drapsforsøk, og pågripelsen var udramatisk. De involverte er godt kjent av oss fra diverse forhold tidligere, sier etterforskningsleder Audun Jevnaker ved Stovner politistasjon til NTB.

Har selv blitt skutt Den pågrepne 25-åringen er langt fra ukjent for politiet. I tillegg til saken på mandag har han i løpet av et snaut år vært tilstede på åstedet for to andre alvorlige skyteepisoder i Oslo, etter det Dagbladet kjenner til:

Så seint som for fire uker siden ble han selv skutt av ukjente gjerningsmenn utenfor utestedet Crystal i Møllergata i Oslo, der også en jevnaldret eritreisk venn av ham ble skadd - en mann med venner i B-gjengen. 3. september i fjor var 25-åringen tilstede da samme venn ble skutt på åpen gate i Gamlebyen.

25-åringen har imidlertid vært venner med personer i begge de største leirene i gjengmiljøene. I 2005 ble han dømt til fengsel for et brutalt kioskran i en sak der flere menn som seinere blir beskrevet som Young Guns-medlemmer, var blant de medsiktede.

Alvorlige dommer Skuddofferet har på sin side blitt regnet av oslopolitiet som en av de drøyt tjue mest sentrale medlemmene av B-gjengen, og har brødre og fettere som også regnes som en viktig del av miljøet. Selv er han dømt  i en rekke grove volds- og narkotikasaker.

BLE SELV SKUTT: For bare en måned siden ble den nå siktede mannen skutt i et slagsmål med flere involverte utenfor dette utestedet i Møllergata. Foto: Daniel Laabak
BLE SELV SKUTT: For bare en måned siden ble den nå siktede mannen skutt i et slagsmål med flere involverte utenfor dette utestedet i Møllergata. Foto: Daniel Laabak Vis mer

Så seint som i juni i år ble han i Borgarting lagmannsrett dømt til seks års fengsel for å ha oppbevart hele 8,8 kilo metamfetamin - mot en betaling på 400 gram av stoffet - men har ikke startet soningen av straffen.

Tidligere har B-gjenmannen blitt dømt for flere alvorlig voldsepisoder, blant annet for å ha knivstukket en Young Guns-mann i kjølvannet av et slagsmål med gjenglederen Mohammed «Jedi» Javed, som i 2009 ble drept i Oslo i en ikke-relatert sak.

Nekter straffskyld Den siktede mannen blir i morgen framstilt for varetektsfengsling. Advokat Vidar Lind Iversen har i tidligere saker vært forsvarer for både siktede og hans skuddskadde kamerat, men har fått beskjed av politiet om at det nå vil bli oppnevnt en annen forsvarer på grunn av interessekonflikten.

- Mannen som er i arresten nekter straffskyld. Mannen som er skutt sier at det er greit for ham at jeg kan være forsvarer for den siktede, men politiet har motsatt seg dette, sier Lind Iversen til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere siktelsen mot 25-åringen eller bakgrunnen til de involverte mennene.

Politiets etterforskningsleder var i ettermiddag ikke tilgjengelig for kommentarer.

- FORSØKT DREPT: Den norskpakstianske 27-åringen som ble skutt flere ganger i beina på mandag har en fortid i B-gjengen og fra flere alvorlige straffesaker.
- FORSØKT DREPT: Den norskpakstianske 27-åringen som ble skutt flere ganger i beina på mandag har en fortid i B-gjengen og fra flere alvorlige straffesaker. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media