Gikk på samme skole

Den drapssiktede nynazisten Ole Nicolai Kvisler (21) og den drepte Benjamin Hermansen (15) gikk på samme barne- og ungdomsskole på Holmlia. I 1995 skal Kvisler ha knivstukket en klassekamerat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ole «Nico» Kvisler er vokst opp ikke langt fra åstedet på Åsbråten, der Benjamin ble stukket ned natt til lørdag. I 1986 begynte han i første klasse på Rosenholm skole. Seks år seinere begynte Benjamin på samme skole.

Dagbladet kjenner til at den drepte Benjamin Hermansen skal ha visst hvem Kvisler var, men de skal ikke ha kjent hverandre.

- «Nico» har de siste årene forandret seg mye. I dag er han en svært aggressiv person i spesielle situasjoner, sier en kilde i nynazistmiljøet til Dagbladet.

Bråkmaker

Fra å være en rolig og tilbakeholden gutt som ofte satt i skolegården med et Donald-blad i nevene, skal noe ha skjedd med Ole «Nico» Kvisler på ungdomsskolen. Kvisler gikk på Holmlia skole, der halvparten av elevene har utenlandsk bakgrunn.

Flere Dagbladet har snakket med i området rundt Åsbråten, husker Kvisler som en bråkmaker.

I 8. klasse begynte han å trene på helsestudio, i det som politiet beskriver som et belastet treningsmiljø på Holmlia.

- Vi kjente ham nesten ikke igjen da han begynte i 9. klasse, sier en tidligere klassekamerat av Kvisler til Dagbladet.

Han byttet venner, og skal ha begynt å vanke i det nasjonalistiske Viking-miljøet på Nordstrand.

Knivstikking

Dette miljøet var kjent for å ha en mer ideologisk tankegang enn hva flere av dagens grupperinger har.

Kvisler trente intensivt i denne perioden, og begynte med kickboksing. Ifølge dem som kjente ham, var den drapssiktede 21-åringen innblandet i flere slåsskamper - både på skolen og i fritida.

I 1995 skal Kvisler ha knivstukket en av sine egne venner. Bakgrunnen for knivstikkingen er uklar, men Kvisler skal ha stukket kameraten i skulderen. Etter denne episoden ble det i en periode satt opp politivakt på Holmlia skole én gang i uka. Fra 1995 er Kvisler registrert uten fast bopel, men han skal ha flyttet hjemmefra etter ungdomsskolen. Den siste tida har han hatt tilholdssted på Bøler sammen med Erik Lauritsen.

I nazimiljøet framsto «Nico» tidlig som en lederskikkelse, som ivrig prøvde å rekruttere dem han kjente inn i miljøet. Noen tok han med seg, men de aller fleste tok sterkt avstand fra Kvislers aktiviteter, som skyte- og kampsporttrening.

Seinere ble Kvisler tilknyttet Erik Blüchers Blood & Honour, men skal den siste tida ha vanket mest med personer i grupperingen Boot Boys.

Ole Nicolai Kvisler har et langt rulleblad. I 1999 ble han dømt til ett år og seks måneders fengsel for grovt ran og legemsbeskadigelse, men han slapp ut etter et år. Han er også siktet for å ha knivstukket en pakistansk mann på Storo i Oslo i desember i fjor, sammen med Joe Erling Jahr.

Ransaket - fant slange

Oslo-politiet fant skytevåpen, kniver og en levende slange i leiligheten i Martin Linges vei 13, hvor arrestasjonen av de siktede skjedde etter drapet på Benjamin Hermansen seint fredag kveld.

Kriminalpolitiet håper sjølsagt at de har sikret seg materiale som kan avsløre hva som har foregått i leiligheten.

Etter det Dagbladet får opplyst, har politiet funnet en pistol med flere skarpe skudd. Det er helt på det rene at våpenet er ulovlig, og politiet undersøker om det er stjålet, og eventuelt hvor og når.

Det er grunn til å tro at våpenet vil bli prøveskutt, slik at politiet kan finne ut om det eventuelt er brukt i forbindelse med kriminelle handlinger. Politiet har dessuten funnet to kniver. Datautstyr vil bli undersøkt nærmere for å lete etter navnelister på nazister.

I leiligheten var det også et titall mobiltelefoner. Det er grunn til å tro at politiet vil undersøke hvilken trafikk det har vært på disse.

Og på badet ventet altså en slange.

<B>BENJAMINS KLASSEBILDE: Benjamin Labaran Hermansen sitter på første rad, som nummer to fra høyre.
FORANDRET SEG: Den siktede nynazisten Ole Nicolai Kvisler gikk fra å være en beskjeden guttunge til å bli en brutal slåsskjempe på kort tid.