TAKKET: Lenge etter at de andre konkurrentene hadde unnagjort sine fem kilometer, kom D'Agostino over målstreken.
&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Der sto Hamblin og ventet på henne med åpne armer, og de to ga hverandre en lang klem. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB Scanpix</span>
TAKKET: Lenge etter at de andre konkurrentene hadde unnagjort sine fem kilometer, kom D'Agostino over målstreken.  Der sto Hamblin og ventet på henne med åpne armer, og de to ga hverandre en lang klem. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB ScanpixVis mer

Gikk på trynet og knuste OL-drømmen. Men bildene av det de gjorde etterpå rører en hel idrettsverden

«Den olympiske ånd».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konkurrentene Nikki Hamblin fra New Zealand og amerikanske Abbey D'Agostino var omlag ti minutter ut i 5000 meter-løpet da uhellet skjedde.

Begge falt og OL-drømmen ble knust. Verst gikk det ut over D'Agostino som ble liggende i det som så ut til å være store smerter.

Men i stedet for å løpe videre, stoppet Hamblin opp. Hun satte seg ned ved siden av konkurrenten, hjalp henne opp og løp et stykke sammen med henne.

Om det var motivasjonen fra Hamblin som gjorde utslaget vites ikke, men D'Agostino nektet å gi opp. Lenge etter at de andre konkurrentene hadde unnagjort sine fem kilometer, kom hun over målstreken.

Der sto Hamblin og ventet på henne med åpne armer, og de to ga hverandre en lang klem før den amerikanske utøveren ble trillet bort i rullestol.

Naturlig nok var det ingen av dem som tok seg videre fra forsøksheatet, men de vant i det minste publikums gunst som applauderte dem begge av arenaen.

I ettertid har også flere tatt til orde for at den eksemplariske oppførselen er nettopp det som menes med «den olympiske ånd».

- For en oppvisning i god sportsånd når D'Agostina og Hamblin ramler, før Hamblin så hjelper opp den skadde løperen, skriver det australske friidrettsforbundet på sin Twitter-konto.

De var fremmede da de sto på startstreken, men nå har de en historie for livet.

- Jeg kommer aldri til å glemme dette øyeblikket. Når noen spør meg hva som skjedde i Rio for 20 år siden, er det dette jeg kommer til å fortelle, sier Hamblin til Washington Post.

En rekke medier verden over har plukket opp den rørende seansen, deriblant The Guardian, USA Today, CBS og Los Angeles Times.

RULLESTOL: Etter målgang måtte den amerikanske jenta trilles bort i rullestol. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB Scanpix
RULLESTOL: Etter målgang måtte den amerikanske jenta trilles bort i rullestol. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB Scanpix Vis mer
STOPPET: Hamblin stoppet opp for å hjelpe D'Agostino. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi/NTB Scanpix
STOPPET: Hamblin stoppet opp for å hjelpe D'Agostino. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi/NTB Scanpix Vis mer
FALL: Konkurrentene Nikki Hamblin fra New Zealand og amerikanske Abbey D'Agostino var omlag ti minutter ut i 5000 meter-løpet da uhellet skjedde. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix
FALL: Konkurrentene Nikki Hamblin fra New Zealand og amerikanske Abbey D'Agostino var omlag ti minutter ut i 5000 meter-løpet da uhellet skjedde. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix Vis mer