Gikk rett i fella med 40 kg heroin

De gikk rett i politiets felle, de to siktede i norgeshistoriens største heroinsak. Politiet skal ha hatt kontroll på stoffet gjennom Europa. I går ble de siktede mennene varetektsfengslet for tre uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele helga ble de to avhørt. Men både politi og forsvarere holder kortene tett til brystet. Natt til lørdag ble de pågrepet, og cirka 40 kilo heroin ble beslaglagt under en politiaksjon i Asker.

Dette kan dreie seg om norgeshistoriens største heroinbeslag noensinne.

I forrige uke ble det gjort et beslag på 160 kilo heroin i Østerrike. Politiet undersøker nå om det er en sammenheng de to beslagene, og om de stammer fra et enda større parti.

- Vi er i en innledende fase av etterforskningen, av hensyn til den vil jeg ikke kommentere saken nærmere, sier narkotikasjef Christine Fossen i Oslo.

UCK-gerilja?

SIKTET NR 1: Dagbladet får opplyst at den ene av de to siktede er av algerisk opprinnelse. Han skal være cirka 30 år. Han har forklart seg til politiet, men forklarte seg ikke påny i retten i går.

- Han oppholder seg i Norge, og har gjort det en stund. Han er utenlandsk statsborger og snakker ikke norsk. Alt må oversettes, sier advokat Jens-Ove Hagen i advokatfirmaet Føyen & co.

SIKTET NR 2: En mann mellom 20 og 30 år av utenlands opprinnelse, trolig eks-jouguslav. Samtykket til fengslingen før fengslingsmøtet, og møtte ikke i retten.

Minst en av dem de to siktede skal ha tilknytning til den tidligere kosovoalbanske UCK-geriljaen, ifølge Aftenposten. Dette vil ikke politiet kommentere.

Trolig jakter politiet nå på flere i forbindelse med beslaget.

- Begge de siktede bor i Norge. Jeg vil ikke gi noen opplysninger om rollefordelingen dem imellom. Det er bare disse to som er pågrepet i saken. Jeg vil ikke kommentere innholdet i kjennelsen, heller ikke hva de siktede har forklart eller hva de er spurt om, sier aktor Anne Marstrander som i går begjærte lukkede dører i forhørsretten.

Planlagt aksjon

Etter det Dagbladet kjenner til har politiet ventet på det som skjedde i Asker siden begynnelsen av forrige uke. De skal ha hatt kontroll på heroinen gjennom Europa, til Svinesund og videre til Asker der en Oslopolitiets uro-patruljer slo til.

Politiet visste da hvem mennene som nå er siktet er. De gikk i fella.

- Jeg ønsker ikke å kommentere bakgrunnen for pågripelsen, eller hvordan og hvor den skjedde. Jeg kan ikke si noe om eventuelt ytterligere pågripelser i saken, sier narkotikasjef Fossen i Oslo.

De to er siktet etter paragraf 162, tredje ledd, som har en strafferamme opp til 21 års fengsel.

Verken aktoratet eller forsvarere vil kommentere hva de siktede har uttalt om skyldspørsmålet. I går ble de varetektsfengslet for tre uker med brev- og besøksforbud.

Helgas rekordbeslag tilsvarer 160.000 brukerdoser og kan ha en gateverdi av 32 millioner kroner.

Stoffet er nå sendt til analyse.