I DEBATT: Per Fugelli har fått kritikk av Kadra Yusuf for å ikke være tøff nok i spørsmålet om religionskritikk. I dag debatterte de Fugellis nye bok «Vaksinen. Mot frykt, terror og rasisme». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
I DEBATT: Per Fugelli har fått kritikk av Kadra Yusuf for å ikke være tøff nok i spørsmålet om religionskritikk. I dag debatterte de Fugellis nye bok «Vaksinen. Mot frykt, terror og rasisme». Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Gikk rett i strupen på Fugelli om Muhammed-tegninger: - Nå står den sløyfa di i fare!

Per Fugelli kommer med ny bok om fremmedfrykt og rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I disse dager er professor i sosialmedisin og samfunnsdebattant Per Fugelli ute med boka «Vaksinen. Mot frykt, terror og rasisme».

72-åringen har vært svært aktiv i det siste, blant annet med angrep i Dagbladet på Frp, Sylvi Listhaug, Hege Storhaug og Peder «Fjordman» Jensen.

I helga skrev også Dagbladet at Fugelli er den personen nest flest i Norge ser opp til, bare slått av kong Harald. Det var lett å se at Fugelli er en populær mann i Norge på lanseringen for den nye boka på Litteraturhuset i Oslo i kveld.

Utenfor sto hundrevis i kø, og titalls måtte snu i døra da salen ble fylt til randen klokka 18.00 i kveld.

Kritikk fra debattant

Fugelli hadde kanskje heller ikke valgt minste motstands vei da han inviterte Dagsavisen-spaltist og samfunnsdebattant Kadra Yusuf (35) til å debattere boka.

I en kronikk i Dagbladet i går, kritiserte Yusuf Fugelli. Hun mente blant annet han hadde manglende forståelse for viktigheten av religionskritikk og spurte om vi skulle «ofre småbarn for at Frp ikke får poeng».

Hun sa også hun ikke forstår et fnugg av Fugelli, og at hun ikke var interessert i noen koseprat. Scenen var dermed satt for en fargerik debatt.

POPULÆR: Dødssyke Per Fugelli er en av Norges mest populære bidragsytere i avisspaltene og i samfunnsdebatten. Nå kommer han med ny bok. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
POPULÆR: Dødssyke Per Fugelli er en av Norges mest populære bidragsytere i avisspaltene og i samfunnsdebatten. Nå kommer han med ny bok. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg er veldig glad for å se så mange her, både gamle som unge. Dere vet at jeg er dødssyk, og jeg er så glad for at jeg får lyse opp Litteraturhuset i kveld. Når det kommer 300-400 og mange må gå, tror jeg at jeg er med på å vaksinere mot fremmedfrykt. Hipp hurra! innledet professoren lanseringen.

- Nå står sløyfa di i fare!

Yusuf og Fugelli kom blant annet inn på debatten om religionskritikk og ytringsfrihet. Fugelli var klar på at ytringsfriheten gjelder, men mener blant annet det ikke er nødvendig å tegne Muhammed med hodet til en hund.

- Religion er dypt, dypt hellig og veldig følsomt. Derfor mener jeg vi skal vise hensyn. Det går an å tenke seg om, sa Fugelli.

Yusuf skrev følgende i Dagblad-kronikken i går: «Som en som faktisk har blitt overfalt for å ha manet til mer religionskritikk innenfor islam, kjenner jeg at jeg får lyst til å dra i sløyfa til Fugelli!»

- At folk blir rasende over en tegner, det er ikke greit? Eller er det noe galt med tegnerne? spurte Yusuf.

- Det er noe galt med tegneren.

- Nå står den sløyfa di i fare!

RØSK MEG I SLØYFA: Kadra Yusuf gjorde det klart før tirsdagens debatt at hun ville røske Fugelli i sløyfa på grunn av deres uenighet i spørsmålet om religionskritikk. Han slapp unna. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RØSK MEG I SLØYFA: Kadra Yusuf gjorde det klart før tirsdagens debatt at hun ville røske Fugelli i sløyfa på grunn av deres uenighet i spørsmålet om religionskritikk. Han slapp unna. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg så i avisa at du ville trekke i den, svarte Fugelli humoristisk.

- Hvorfor er det noe gærent med tegneren?

- Han må vite at det vil gå rett inn i sjelen og hjertet på hundretusenvis av mennesker på kloden. Jeg kan ikke se at det har noen positiv konsekvens. Det vil skade og såre mennesker og helle bensin på et bål som er farlig allerede, sier Fugelli.

«Vi må godta frykten»

Yusuf konfronterte Fugelli direkte med et sitat fra boka hans: «Vi må godta frykten. Vi må forsone oss med en dose terror».

- Dette er det aller viktigste, å gi seg selv en motstand mot frykten, massehysteri og massepsykose. Når vi blir redde, kan vi bli farlige. Det er da vi kan lage et fiendebilde av de andre. Nå tenker jeg stadig på muslimer og islam, sier Fugelli.

- Jeg tror vi må godta og overbevise oss selv om at terror er en forholdsvis liten ting. Vi må tenke på historien. Vi må tenke på statistikken. Det er grusomt og jævlig og gjør enormt inntrykk på oss, men vi må være nøkterne. I Norge nå, på dette stedet, lever vi i det tryggeste sekundet i historien på det tryggeste stedet i verden. Skal vi hele tida gå på rød alarm, er vi inne i en atmosfære som både truer enkeltmenneskets livskvalitet og samfunnets klima.

- Er det ikke arrogant å si at vi må leve med det?

- Vi må prøve. Vi har ikke noe valg. Hvis ikke må vi gå i en kronisk angst. Det er farlig hvis vi ikke tar dette med sinnsro og nøkternhet, mener Fugelli.

- Folk sier at de tafser

- Jeg er redd. Vi må være på vakt for utviklingen som bit for bit gjennom åra siden 2001 har forsterket seg. Terroren kommer stadig nærmere. Vi må være på vakt mot oss selv mer enn den innbilte faren mot islam. Vi må være på vakt at vi ikke gjentar historien fra 1920- og 30-tallet. Folk sier nå at muslimene kommer hit og tafser på damene våre.

- Hvem sier det? spurte Yusuf.

- Ja, det er faen meg mange, svarte Fugelli til stor applaus fra salen.

- Delen av paranoiaen og vrangforestillingene om islam er i ferd med å ta tak i den norske folkesjelen.

- Lider store deler av Norge av fremmedfrykt?

- Ja, selv om det er grader av det. For det første tror jeg det er et anlegg i oss å ha en skepsis mot det som er annerledes. Det andre har med politikk og samfunnsforhold å gjøre og ordene vi bruker om hverandre. Særlig når vi snakker om muslimer en annen grein av mennesker.

«Den norske matpakka»

Per Fugellis mål med boka er at han vil holde «den norske flokken samlet». Minoriteten må lære seg å like og tolerere det norske mangfoldet, mens majoriteten må være mer nysgjerrig på islam og muslimske tradisjoner, heter det i omtalen fra Universitetsforlaget.

- Det må gå an å stille krav til flyktninger og innvandrere. De skal følge norske lover og regler, men unngå å kaste skam og legge hat på dem, mener Fugelli.

Yusuf refererte dermed til deler av Fugellis bok der han skriver at de som kommer hit trenger ikke bry seg om «den norske matpakka». De må ikke være for demokrati, likestilling og synet på homofili, og at de skal få gå med burka.

- Er ikke det noe vi skal være glad i å praktisere? Er det ikke lettere å komme inn i samfunnet vårt? spør Yusuf.

- Ja og nei. Jeg er glad i disse verdiene, men jeg er veldig lite glad i enfold. Vi har det litt for travelt med å be innvandrerne om å bli som oss nå.

- Er ikke dette universelle verdier?

- Nei. Norske verdier kan ikke ta verdensmonopol på seg selv. Det skal være lov i Norge å mene at homofili er feil. Det skal være lov å mene at det er en dødssynd og å mene at kvinnen er skapt av et ribbein. Vi har et visst anlegg for å kreve at dere skal få være med i den norske flokken, men da må dere bli som oss og ta våre verdier. Det syns jeg er feil.

- At alle skal klappe i hendene å si at homofili er greit og hurra, og det samme gjelder abort, det kan vi ikke forvente.

Ber Frp om unnskyldning

Yusuf viste til en strofe fra boka til Fugelli der han blant annet mener at Frp sprer frykt, hat, tar verdighet og trygghet fra innvandrere.

- Er dette å snakke verdig? Bør ikke du være et forbilde?

- Jeg innrømmer at jeg har Fremskrittspartiet på hjernen. Jeg har vært litt besatt. I «Vaksinen» ber jeg Frp litt om unnskyldning for at jeg gjør samme moralske forbrytelse mot Frp som mange gjør mot muslimer og dømmer alle som en gruppe. Det er mange i Frp som ikke er rasister og muslimhatere. Men jeg sier samtidig at det vil være mye greiere å se forskjellene hvis folk i Frp selv tok et oppgjør med muslimhaterne som finnes i partiet.

- Vi må lære hverandre til å gi faen i Allah og Muhammed. Vi må se disse menneskene vi tar bussen og jobber med som mennesker og ikke kloner av en skummel og farlig religion. Vi må møte dem som kneippbrød!

- Hvorfor vil du bruke din siste tid på å krangle med Hege Storhaug i avisspaltene?

- Da må du dra til Monaco og spørre en blåmanet, svarte Fugelli noe kryptisk.