Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gikk seg vill

RINGEBU/OSLO (Dagbladet): I tjukk tåke gikk de tre spreke pensjonistene seg vill i Rondane. To helikopter og 22 scooterpatruljer lette i går etter Arne Rudi (78) og hans to turkamerater. I går kveld ble de funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som skulle være en fin vårskitur, ble et mareritt for de erfarne skiløperne Arne Rudi (78), Einar Morken (77) og Anton Avlestuen (80). De startet fra Mysusæter tidlig fredag morgen og skulle gå til Spidsbergseter på Venabygdsfjellet i Ringebu. I løpet av den fire mil lange turen kom de helt ut av kurs. I timevis gikk de på måfå, uten å ha den ringeste anelse om hvor de befant seg. Klokka var passert 04.00 og kreftene var i ferd med å ta slutt da de fant ei hytte som de tok seg inn i.

- Det begynte å røyne på kreftene, men jeg var ikke redd. En av oss spydde og var litt dårlig, men ellers var vi i fin form, forteller Arne Rudi til Dagbladet.

Tett tåke

De tre karene er erfarne fjellfolk og har tilbakelagt utallige kilometer i fjella rundt hjemstedet Ringebu. Turen de hadde planlagt å gå, er i lett terreng og er mye brukt som turløype. Da skiløperne la av gårde fra Mysuseter, var det fine værforhold.

- Utpå dagen kom tåka snikende. Mot kvelden var det nesten ikke sikt i det hele tatt. Vi måtte bare holde sammen, slik at vi ikke ble borte fra hverandre, forteller Rudi.

- Kjenner fjellet

Hytta der de tre ble funnet, ligger ved Afstjørna i Fronsfjellet om lag 13 kilometer i luftlinje fra den planlagte løypa. Her er det bratt og vanskelig å ta seg fram i terrenget. Arne er ikke sikker på når de kom ut av kurs. De hadde ikke med seg kart og kompass, og hadde niste for bare en dags fjelltur.

- Vi kjenner fjellet godt og regnet med at det skulle gå greit. Selv om vi begynner å trekke på åra, er vi da i god form. Etterpåklok kan en selvsagt være, sier Rudi. Han er ikke skremt.

- Det var en fin tur, den ble bare litt lenger enn planlagt, sier 78-åringen. I dag legger han ut på en ny skitur om været er bra.

Sprekinger

De tre vurderte aldri å forlate hytta. De visste ikke hvor de var. Redningen kom i form av to scooterpatruljer fra Otta Røde Kors hjelpekorps. De tok seg fram til hytta ved 18-tida i går kveld - da hadde de tre vært savnet i snart ett døgn.

- Selvsagt var de litt medtatte etter det som hadde skjedd, men alle var i fin fysisk form. Her var det snakk om noen skikkelige sprekinger, sier redningsmann Håkon Nårstad i Otta Røde Kors. Patruljen hadde vært ute i nesten 12 timer da de så lyset i hytta.

- Sikten var meget dårlig. På det verste måtte vi bruke satellittutstyr, sier Nårstad.