Dagbladet avslører:

Gikk til angrep med kulepenn

Flere ganger har gjengkriminelle gått løs på hverandre i fengsel. Nå kan Dagbladet avsløre to nye gjengoppgjør, der det ene omtales som «svært grovt».

KULEPENN-ANGREP: Dagbladet kjenner til at en innsatt i Oslo fengsel ble angrepet med kulepenn. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KULEPENN-ANGREP: Dagbladet kjenner til at en innsatt i Oslo fengsel ble angrepet med kulepenn. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

17. september gikk to innsatte til angrep på et konkurrerende gjengmedlem i Oslo fengsel.

Bevæpnet med kulepenner, stakk de ham gjentatte ganger i hode- og nakkeregionen. De stakk ham til pennene knakk.

Dagbladet kjenner til at episoden omtales som «svært grov». Det måtte flere fengselsbetjenter til for å få avsluttet gjengoppgjøret.

Fengselsleder Nils Leyell Finstad bekrefter overfor Dagbladet at det var en voldsepisode i september, der den skadde fikk helsehjelp.

- Det er en enkelthendelse jeg ikke kan kommentere i detalj, annet enn å bekrefte at det var en hendelse i aktivitetsbygget i september, der flere innsatte var involvert, sier han.

BEKREFTER: Fengselsleder Nils Leyell Finstad bekrefter at det har vært en voldsepisode, men vil ikke utdype dette ytterligere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKREFTER: Fengselsleder Nils Leyell Finstad bekrefter at det har vært en voldsepisode, men vil ikke utdype dette ytterligere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kan glippe

Han vil ikke kommentere om alle involverte fortsatt er i Oslo fengsel. Hendelsen ble anmeldt som en voldssak til politiet. Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra politiet, uten å få svar.

Finstad vil heller ikke kommentere bruken av «våpen» i dette tilfellet. På Dagbladets spørsmål om tilgang på penner, svarer han:

- Det er strengt regulert hvilke eiendeler man får ha på cella, men det er tilgang på penner. Vi har innsatte som går på skole, skriver brev, søknader med mer og det er derfor tilgang til skrivesaker i Oslo fengsel.

Dagbladet har tidligere avslørt at Young Bloods-lederen og et rivaliserende gjengmedlem gikk løs på hverandre i besøksavdelingen i Oslo fengsel i november i år. Finstad viser til at voldshendelser i fengsel er sjeldent.

- Dette skjer ikke ofte. Vi skal gjennomføre straffen på en betryggende og sikkerhetsmessig forsvarlig måte. Så ser vi av og til at det er ulike relasjoner mellom innsatte fra utsida, som de tar med på innsida. Dette kan være knyttet til narkotika, gjengtilhørighet eller være andre private relasjoner, der vi ikke alltid har den kunnskapen vi gjerne skulle hatt.

Finstad understreker at fengselet har tett dialog med politiet, at de får informasjon gjennom kjennelser og dommer, samt gjennom infoflyt-systemet - et system for gjensidig utveksling av informasjon mellom fengselet og politi/påtalemyndighet.

- Så ser vi at det kan glippe i noen saker. Vi mener at vi burde hatt mer kunnskap og mer informasjon, og det er en stor utfordring også med tanke på innsattes og ansattes sikkerhet. Samtidig er det ikke alt det er mulig å fange opp.

- Krevende

Ansatte får en debrifing etter slike tilfeller og følges opp. Finstad understreker at dette er et krevende yrke.

- Det er også et ressursspørsmål. Vi har ansatte med mye kompetanse, men som må bruke tiden sin på andre oppgaver. Vi skulle hatt mer tid og ressurser til å gjøre samfunnsoppdraget på en bedre måte. Fengsel er en unik arena for endringsarbeid som ikke utnyttes godt nok.

Fengselslederen vil ikke kommentere hvorvidt det var gjengkonflikter som førte til hendelsen i september.

- Det er ikke noe å legge skjul på at vår bekymring særlig er rundt relasjoner knyttet til for eksempel narkotikakriminalitet og gjeng-tilhørighet. Det er forhold der det er vanskelig for oss å alltid få den informasjonen vi ideelt sett skulle hatt.

Kriminalomsorgen har ropt varsko om økonomiske kutt i lang tid, samtidig som Justisdepartementet viser til at det er innvilget mer penger de siste åra.

- Vår opplevelse er at pengene i stor grad går til nye fengsler, som også er bra, men det går ikke på driften. Det er ingen tvil om at ressurssituasjonen i kriminalomsorgen er krevende. Det er god samfunnsøkonomi i å satse på kriminalomsorgen.

Vold i Halden fengsel

Dagbladet er kjent med at slåsskamper mellom rivaliserende gjenger har skjedd i flere fengsler. Blant annet har det vært minst én episode i Halden fengsel.

Fengselsleder Are Høidal bekrefter at det var en voldsepisode 25. august, der en innsatt slo til en annen.

Høidal bekrefter at begge har bakgrunn fra Holmlia-gjengen Young Bloods, og at de tilhører hver sin fraksjon.

- De møttes på vårt yrkesbygg (verksteder og skole). Hendelsen var over etter 30 sekunder, da flere betjenter var rett i nærheten. De ble skilt og den ene ble sendt til et annet fengsel, sier Høidal.

Han mener at det ikke er et problem med gjengoppgjør i Halden fengsel, men forteller at det forekommer vold mellom innsatte innimellom.

- Det blir i de fleste tilfeller slått raskt ned, da de ansatte er tett på de innsatte hele tiden. Vi har gode muligheter for å skille innsatte som ikke skal møtes, men det er ikke alltid vi sitter på nok informasjon om det. Der er vi ofte avhengig av hva politiet forteller oss.

- Er informasjonen fra politiet god nok?

- Informasjonen fra politiet kunne vært bedre. Plassering av varetektsinnsatte skjer i et samarbeid mellom politiet og regionalt nivå. Det er her koordineringen bør skje.

Høidal understreker at fengselet må ta imot de innsatte de får tildelt.

- Så må vi i etterkant finne ut av hvem som ikke bør møte hvem. Det tar gjerne litt tid. Det kunne nok vært avklart mer i forkant av plassering.

- Viktig for sikkerheten

Regiondirektør Stig Storvik i Kriminalomsorgen region øst forteller at det har blitt mer krevende å holde seg oppdatert fordi flere gjengkriminelle skifter gjenger i større grad enn tidligere.

Han viser også til at informasjonen fra politiet har stor betydning, slik at kriminalomsorgen ikke plasserer rivaliserende gjengmedlemmer i samme avdeling.

- Vi må ta hensyn til tilhørighet. Dette er viktig for å ivareta ansatte og innsattes sikkerhet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer