- Gikk til angrep på Breivik

Måvsar (17) og Rustam (16) forteller at de listet seg opp bak Anders Behring Breivik midt under massakren for å forsøke å stoppe ham.

KASTET STEIN: Rustam Daudov(tv) og Måvsar Zjamaev sier til Dagbladet at de forsøkte å forsvare seg selv under massakren på Utøya. Foto: Uffe Frandsen
KASTET STEIN: Rustam Daudov(tv) og Måvsar Zjamaev sier til Dagbladet at de forsøkte å forsvare seg selv under massakren på Utøya. Foto: Uffe Frandsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ELVERUM (Dagbladet): De to kameratene Måvsar Zjamaev (17) og Rustam Daudov (16) som begge opprinnelig er fra Tsjetsjenia, møtte hverandre for første gang onsdag 19. juli i år, på Utøya. De ble raskt gode venner, og var sammen på vei for å spise kveldsmat da de første skuddene falt, fredag 22. juli.

Da Dagbladet møtte kameratene i Elverum i går, med tillatelse fra deres foreldre, fortalte de om sin opplevelse av de grusomme timene etter at Anders Behring Breivik tok seg over på Utøya.

I sjokk - Vi hørte først noen skudd og så at en gjeng med ungdommer og en voksen mann komme løpende i vår retning. Mannen grein, og først trodde vi at han bare lot som. Vi gikk derfor i motsatt retning av dem, for å se hva som foregikk. I det vi rundet hjørnet ble tre personer skutt ned rett foran oss, sier Rustam.

16-åringen forteller at synet gjorde han så sjokkert at han ikke greide å røre seg.

- Måvsar tok derfor tak i hånda mi og dro meg med ut i skogen, sier han.

- Gå til angrep Kameratene ble i skogen noen minutter før de så løp ned til vannet. Derfra ringte Måvsar hjem til sin far og fortalte hva som skjedde.

- Jeg har vært vitne til at mennesker har blitt skutt før, i hjemlandet mitt da jeg var liten, og fikk først noen flashbacks til det. Men etter samtalen med pappa greide jeg å ta meg sammen. Pappa sa at jeg kom til å greie meg, og at jeg derfor ikke bare måtte tenke på meg selv, men også på de andre ungdommene på øya. Han ba meg forsøke å hjelpe så mange som mulig av dem. «Gå til angrep på gjerningsmannen, og gjør det ordentlig», sa pappa, sier Måvsar.

Like etter kom en politimann til synet.

- Han ropte til oss at vi skulle komme fram til ham. Jeg trodde det var trygt, og var på vei opp, men så sa Måvsar at han trodde det var kunne være gjerningsmannen, sier Rustam.

Og det var det. Like etter trakk politimannen fram et våpen og begynte å skyte ungdommene som kom mot ham.

Utrustet med stein - Han var helt rolig, og drepte dem, sier Rustam.

Måvsar tenkte på det faren hans hadde sagt, og bestemte seg for å førsøke å stoppe gjerningsmannen.

I følge med Rustam og en annen kamerat, og utrustet med stein i hendene begynte han å bevege seg opp  på baksiden av der Anders Behring Breivik stod.

- Vi var kanskje tre meter unna ham og skulle til å slå ham, men så skjøt han en av kameratene våre i hodet. Da kastet vi bare steinene og løp for livet, sier Rustam.

Mens Rustam er usikker, er Måvsar ikke i tvil om at han traff Breivik med steinen.

-Først så hylte han. Deretter snudde han seg mot meg og ropte «jævla svarting», etter meg, sier Måvsar.

- Reddet andre ungdommer Måvsar forstod at det kunne bli vanskelig å ta Breivik, og satte i stedet derfor alle sine krefter inn på å forsøke å redde de andre ungdommene. Han fant en slags hule i fjellveggen som han ba dem gjemme seg i. Noen måtte han dra inn i hula med makt, forteller han.

- Til sammen reddet jeg 23 ungdommer, sier han.

Han forteller at en av dem var en åtte år gammel gutt.

- Jeg bar ham på skuldrene mine i kanskje en time.

- Var supermann Måvsar holdt også vakt utenfor hula. Derfra så han flere ungdommer i vannet som var nær ved og drukne.

- Jeg kunne ikke la dem drukne, og svømte ut og hjalp dem inn. Tre ganger gjorde jeg det, men da var jeg også helt tom for energi, og iskald. Jeg greide derfor ikke å redde en gutt som bare var ti meter fra meg i vannet. Han drukna, sier Måvsar.

Rustam ser trøstende på kameraten, og sier:

- Men hadde du forsøkt å redde ham også, Måvsar, så hadde du også drukna. Du var en supermann der ute og redda veldig mange.

MANGE OFRE: 69 personer er bekreftet drept etter skytemassakren på Utøya.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
MANGE OFRE: 69 personer er bekreftet drept etter skytemassakren på Utøya. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer