Gikk til angrep på politiet etter sjokkdrap

Oscar (22) uforståelig skutt på togstasjon i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Videobildene av den 22 år gamle barnefaren Oscar J. Grant III som blir skutt i ryggen av politimannen Johannes Mehserle (27) sjokker USA om dagn.

22-åringen døde av skadene. Videoen avslører hvordan Mehserle og to andre tjenestemenn holder 22-åringen nede og presser ham ned før tjenestemannen trekker pistolen.

Drapet skjedde skjedde på en togstasjon i Oakland utenfor San Fransisco ved 02-tiden natt til første nyttårsdag.

Angrep politiet
I natt bestemte illsinte opprørere å aksjonere mot saken. Flere hundre mennesker møtte opp på den aktuelle togstasjonen til det som skulle være en fredfull markering, skriver nyhetsbyrået AP.

Men en utbrytergjeng gikk plutselig voldelig til verks og begynte å marsjere mot sentrum av byen. På sin vei kastet de flasker, satte fyr på biler og gikk til angrep på politiet som kom til.

Togstasjonen måtte stenge som følge av markeringen og politiet forsøkte å stanse opptøyene med tåregass.

- Folkemengdene ble mer fiendtlige og startet å kaste saker mot politiet. Vi var nødt til å starte og arrestere folk, sier talsmann Jeff Thomason i oaklandpolitiet til nyhetsbyrået.

Var på hjem fra fest
Ordføreren i Oakland, Ron Dellums, var selv tilstede på åstedene i går. Der manet han folket om å holde seg rolig.

- Selv om vi er sinte og i sorg, så anmoder jeg folk om å holde seg siviliserte og ikke bruke denne tragedien til å skape mer vold. Jeg vil ikke at noen skal blir drept, sa ordføreren.

Grant var på vei hjem fra nyttårsfeiring i San Francisco da det brøt ut slåsskamp mellom to passasjergrupper om bord i toget.

Det spekuleres i om politimannen trakk feil tjenestevåpen da han fyrte av. Amerikansk politi bærer nemlig både pistol og et såkalt elektrosjokkvåpen.

Familien til Grant har stevnet politiet for 25 millioner dollar.