Kosovo:

Gikk til angrep

Statsminister Albin Kurti meldte om kamper nord i Kosovo søndag. Væpnede menn skal ha forskanset seg i forgården til et kloster.

KOSOVO: I klipp delt i sosiale medier kan man høre pågående skyting i grensebyen Bajskë i Kosovo. Video: X @KubaBielamowicz. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Angrep mot politiet pågår, sa Albin Kurti, statsminster i Kosovo, på en pressekonferanse litt før klokka 13 søndag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rundt 19.30 søndag kveld melder AFP at regjeringen opplyser at kampene ved klosteret skal være over.

Ifølge statsministeren var rundt 30 væpnede menn omringet av politiet. Hendelsen fant sted byen Banjska helt nord i Kosovo, ikke langt fra grensen til Serbia.

- Det er minst 30 personer, blant dem militære, som er omringet av våre politistyrker, og som jeg inviterer til å overgi seg, sa Kurti.

Tidligere søndag ble en politimann drept og en annen såret i et væpnet angrep på en politipatrulje i samme område. Angrepet skjedde da patruljen nærmet seg en blokkert vei, og både skytevåpen, håndgranater og missiler ble brukt mot politiet.

Tre av de væpnede mennene skal også være drept, ifølge Reuters.

BEVÆPNET: Albin Kurti, statsminister i Kosovo, offentliggjorde dette bildet søndag. Det skal vise en gruppe væpnede menn som skal ha stått bak angrep på politiet nord i landet. Foto: Kosoviske myndigheter
BEVÆPNET: Albin Kurti, statsminister i Kosovo, offentliggjorde dette bildet søndag. Det skal vise en gruppe væpnede menn som skal ha stått bak angrep på politiet nord i landet. Foto: Kosoviske myndigheter Vis mer

Ifølge den serbiske avisa Blic skal de væpnede mennene ha tatt seg inn i forgården til et kloster ved hjelp av et pansret kjøretøy.

Det skal ha vært flere personer i klosteret, herunder en prest og en abbed. Blic skriver at de troende låste seg inne.

Kosova Press viste bilder av væpnede menn i forgården til det serbisk-ortodokse klosteret. I 15-tida meldte Reuters at en av mennene som skal ha forskanset seg i klosteret, skal være drept av politiet.

- Var profesjonelle

Kurti fordømte angrepet og kalte det en terrorhandling:

- Personene som sto bak angrepet, var profesjonelle, brukte masker og var tungt bevæpnet, skriver han i sosiale medier. Han hevdet samtidig at serbiske myndigheter hadde en finger med i angrepet.

- Organisert kriminalitet med politisk, økonomisk og logistisk støtte fra tjenestemenn i Beograd angriper landet vårt, ifølge Kurti.

Presidenten i den serbiske nasjonalforsamlingen, Vladimir Orlic, har på sin side vært ute i serbiske medier og lagt skylden på Kosovo og statsministeren.

Forholdet mellom Serbia og Kosovo har vært svært anspent etter at regjeringen i sistnevnte i mai valgte å sette inn etnisk albanske ordførere i fire kommuner med serbisk majoritet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer