- Gikk trolig på grunn

Svein Rune Børslid (59) fisket opp den første av i alt 12 som hittil er funnet i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere redningsskøyta «Aril» og Redningsselskapets «Odd Fellow II» var de to første båtene som kom mannskapet på «Rocknes» til unnsetning.

- Bak skroget så jeg en person som klamret seg til restene av en livbåt. Jeg kjørte bauen inntil ham, slik at han kom seg om bord på «Aril», sier Svein Rune Børslid (59) i den tidligere redningsskøyta.

- Han var iskald og i sjokk, og var bare iført olabukse og t-skjorte. Jeg tørket ham, og fikk på ham en varmedrakt. Han snakket engelsk. Det er mulig han var tysk. Han var i hvert fall europeisk, sier Børslid, som brakte den overlevende til Røde Kors-personalet på kaia. «Odd Fellow» plukket opp seks overlevende fra vannet.

- På grunn

Svein Rune Børslid, som til daglig er lagerleder på sentrallageret på Haakonsvern, var på vei hjemmefra til marinebasen da han passerte lastebåten «Rocknes» med brorens båt, «Aril».

- Alt så normalt ut da jeg kjørte forbi. Skipet lå fint i leia. Plutselig hørte jeg «mayday» over radioen. Jeg trodde ikke det var sant at det kom fra den digre båten. Da jeg snudde meg, så jeg at båten hadde tydelig slagside. Jeg går ut fra at den hadde tatt inn vann. Den kantret i løpet av minutter. Det var hull i bunnen av båten som den trolig har fått før den gikk rundt, sier Børslid.

- Slik jeg vurderer det, må skipet på et tidspunkt ha gått på grunn, sier 59-åringen.

Kapteinen på bulkskipet «Rocknes» var fremdeles savnet i natt. Han har jobbet for Jebsens rederi i Bergen siden 1972, og har gått den samme ruta en rekke ganger. Skipsreder Atle Jebsen forstår ikke hva som kan ha skjedd med båten.

Ti av mannskapet ble fraktet inn til Haukeland universitetssykehus i går ettermiddag.

- To var døde da de kom fram til sykehuset. En av dem var nedkjølt til 34 grader. Han ble varmet opp og kviknet fort til. Vi har fem filippinere og tre nederlendere hos oss over natta, sier medisinsk ansvarlig August Bakke på sykehuset.

Den norske losen om bord ble tatt raskt i land uten skader.

- Erfaren kaptein

- Jeg har kjent kapteinen i mange år. Han har også vært kaptein på de to andre steindumper-skipene våre, og er en meget erfaren sjømann. De fleste av mannskapene har jobbet for oss i 22 til 23 år, forteller skipsreder Atle Jebsen.

- Skipet ble levert 1. juli 2001, og ble bygd om til et spesialisert offshore-fartøy for dumping av stein på undervannsinstallasjoner i fjor. Jeg forstår ikke hva som kan ha skjedd. Vi fikk ingen meldinger fra skipet før det hadde gått galt i Vatlestraumen, sier skipsreder Atle Jebsen.

De av mannskapet som overlevde ulykken var sterkt preget av det de hadde opplevd.

- Vi har krisepsykiatere klare for dem som ønsker å snakke om de dramatiske opplevelsene de har vært igjennom, sier August Bakke, som ledet katastrofetemaet på Haukeland universitetssykehus i går kveld.

REDNINGSMANN: - Han var iskald og i sjokk, men ellers hel og fin, sier Svein Rune Børslid (59) om mannen han reddet opp fra det fem grader kalde vannet.
RASK RESPONS: Under to minutter etter kantringen var redningsbåter på stedet.