Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gikk ut over retningslinjene

Personaldirektøren i det britiske forsvarsdepartementet mener våpenekspert David Kelly brøt reglene i sine samtaler med BBC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de neste to månedene vil en rekke høytstående politikere og embetsmenn bli kalt inn for å avgi vitneforklaring om regjeringsrådgiveren Kelly. Blant dem er statsminister Tony Blair, forsvarsminister Geoff Hoon og Blairs pressesjef Alastair Campbell.

Det første vitnet som avga forklaring mandag var tidligere våpeninspektør Terence Taylor, som var en av Kellys nærmeste venner. Ifølge Taylor virket Kelly helt normal da han snakket med ham fire dager før Kelly tok sitt eget liv.

- Jeg hadde kjent ham i 16 år, og jeg oppdaget ingen merkbare forandringer. Vi snakket om bryllupet til datteren, sa Taylor til dommer Lord Brian Hutton, som leder granskingen av Kellys død.

Skulle til Irak

- Det meste av vår diskusjon dreide seg om Iraq survey group. Han var tydelig opptatt av den, og sa at han planla å dra til Irak. Han så frem til utfordringen ved å dra til Irak, fortalte Taylor via satellitt-link fra Australia.

Iraq survey group er gruppen av eksperter som nå leder jakten på masseødeleggelsesvåpen i Irak.

- De eneste negative kommentarene Kelly kom med under vår samtale var relatert til hans kolleger i Iraq survey group, fortalte Taylor videre.

Kelly fortalte Taylor at forholdet til hans kolleger ikke kom til å bli det samme som det hadde vært, og at folk som utga seg for å være konsulenter irriterte ham.

Taylor, som nå er president for og leder for The International Institute of Strategic Studies i USA, beskrev Kellys arbeid som enestående, og sa at den avdøde regjeringsrådgiveren ble hans «mentor» under inspeksjonene i Irak.

Utover retningslinjene

Også Richard Hatfiled, personaldirektør i forsvarsdepartementet, og Julian Miller, etterretnings- og sikkerhetsrådgiver for regjeringen, vitnet mandag.

Kelly gikk ut over retningslinjene ved forsvarsdepartementet under sine samtaler med BBC-journalisten Andrew Gilligan, sa Hatfield. Ifølge personaldirektøren burde Kelly kun ha uttalt seg om tekniske spørsmål, og i tillegg burde møtene med journalister vært klarert med ledelsen i departementet.

Gilligan skal avgi forklaring senere i uka. Han var journalisten bak BBC-reportasjen hvor det ble hevdet at Blair-regjeringen spritet opp Irak-rapportene for å rettferdiggjøre en krig. Gilligans kilde til informasjonen var regjeringsrådgiveren Kelly.

Blair sliter

Resultatet av Kelly-granskingen kan bli en stor belastning for statsminister Blair, hvis oppslutning på meningsmålingene har rast den siste tiden. I en måling gjort for avisa Mail on Sunday svarer hele 47 prosent at «man ikke kan tro på ett ord av hva Tony Blair sier».

37 prosent av de spurte mener Blair burde gå av som følge av at en av hans talsmenn i forrige uke sammenlignet David Kelly med Walter Mitty, en klassisk dagdrømmerfigur med overdrevne tanker om sin egen betydning, skapt av den amerikanske forfatteren James Thurber.

Det er usikkert når Tony Blair, som for tiden befinner seg på ferie på Barbados, vil bli innkalt til å vitne for granskingskommisjonen.

Hoon syndebukk?

Ifølge avisa Sunday Express planlegger den britiske regjeringen å la forsvarsminister Geoff Hoon ta på seg skylden for mye av presset som Kelly ble utsatt for i tiden før han tok sitt eget liv. En anonym kilde i regjeringen sier Blair er beredt til å ofre Hoon for å slippe å risikere at han selv må trekke seg som statsminister.

Samtidig sier den høytstående embetsmannen Kevin Tebbit at det var det britiske forsvarsdepartementet som med vitende og vilje røpet at Kelly var hovedkilden bak den omstridte BBC-reportasjen laget av Gilligan.

(NTB)

PRESSET: Tony Blairs regjering er i hardt vær. Granskningen av våpeneksperten David Kellys selvmord kan få store konsekvenser for Blair. Foto: SCANPIX