Snøstorm i USA:

Gikk ut på julaften - døde

Etter noen timer begynte dattera å ane uråd. Så kom telefonen som knuste alt håp.

SNØSTORM: Byen Buffalo, som er den nest største byen i delstaten New York, ble spesielt hardt rammet i det voldsomme uværet som har herjet nordøst i USA i jula. Foto: Polaris/NTB
SNØSTORM: Byen Buffalo, som er den nest største byen i delstaten New York, ble spesielt hardt rammet i det voldsomme uværet som har herjet nordøst i USA i jula. Foto: Polaris/NTB Vis mer
Publisert

En dødelig snøstorm har sveipet over det nordøstlige USA i jula.

Det voldsomme uværet har krevd mer enn 60 liv gjennom helga.

37 av dødsfallene har funnet sted i Buffalo, som ligger ved Lake Erie i den vestlige delen av New York, nær grensa til Canada.

Gikk ut julaften

Det melder den amerikanske kringkasteren CNN torsdag. En av de som er bekreftet døde, er 52 år gamle Monique Alexander.

Overfor CNN beskriver Casey Maccarone sin mor som en slags superkvinne. Da 52-åringen sa hun skulle gå ut på julaften, mens stormen raste utendørs, ble Casey likevel svært bekymret.

Mora sa ikke hvor hun skulle, men lovte at hun ikke ville være borte lenge. Så gikk hun ut i det voldsomme uværet som herjet Buffalo.

Casey antok at mora bare prøvde å rekke butikkene før de stengte.

Kom aldri tilbake

52-åringen kom aldri tilbake. Kroppen hennes ble funnet rundt hundre meter fra huset. Casey forteller at familien ventet på henne hjemme:

- Jeg visste umiddelbart at noe var galt, så jeg aksepterte det med en gang. Men det er tøft å tenke på at hun var ute så lenge, for ingen nødetater fikk lov å rykke ut, sier hun ifølge CNN.

Hun forklarer at mora hadde gått hjemmefra i 15-tida på julaften.

Da det hadde gått noen timer, og mora fremdeles ikke hadde dukket opp, postet Casey en etterlysning på en lokal Facebook-gruppe.

Lå i snøen

15 minutter seinere tok en fremmed person kontakt. Han kunne beskrive hvordan Monique hadde gått kledd.

- Kan jeg ringe deg? Skal han ha spurt dattera.

Så fort de to hadde opprettet kontakt via videosamtale, skal mannen ha brutt sammen: Mannen hadde vært ute og gått da han så moras kropp ligge livløs i snøen.

DØDELIG: Snøstormen har hittil tatt livet av over 60 personer. 17 av dem ble funnet utendørs. Personen på bildet har ikke noe med denne saken å gjøre. Foto: Polaris/NTB
DØDELIG: Snøstormen har hittil tatt livet av over 60 personer. 17 av dem ble funnet utendørs. Personen på bildet har ikke noe med denne saken å gjøre. Foto: Polaris/NTB Vis mer

Videre fortalte han at han hadde flyttet kroppen hennes og lagt den under en butikkmarkise, slik at hun ikke skulle bli begravet av de massive snømengdene.

- Barna mine mistet bestemora si, det var den viktigste rollen i livet hennes: Å være en god bestemor. Nå har de bare minnene, sier Casey.

Monique Alexanders kropp har seinere blitt hentet av den amerikanske nasjonalgarden. 52-åringen er en av minst 37 personer som har dødd i fylket Erie. 17 av dem ble funnet utendørs, melder CNN.

Strømløse

Myndighetene har sagt at de forventer at dødstallene vil stige.

Ifølge NTB er det meldt om dødsfall i åtte andre delstater. Uværet har rammet store deler av USA, fra Great Lakes som ligger nær Canada i nord, til Rio Grande som ligger ved den meksikanske grensa i sør.

Om lag 60 prosent av USAs innbyggere tilbrakte julehelga i et område der det var sendt ut farevarsel, melder nyhetsbyrået.

Titusener av husstander var dessuten strømløse under høytida.

KAOS: Snøstorm, flom og lave temperaturer skaper kaos på veiene i USA og Canada lille julaften. Vis mer

Amerikanske myndigheter har oppfordret mange av sine innbyggere til å holde seg innendørs. Ikke bare på grunn av den bitende kulda, men også fordi mange av veiene har vært svært glatte.

Selv utrykningskjøretøy hadde store vansker med å ta seg fram, melder NTB.

Innesperret i biler

Mange skal ha lagt ut på glatt vinterføre uten vinterdekk. Dette fører til mange ulykker, og flere steder har myndighetene innført kjøreforbud.

Flere steder er det funnet omkomne i fastkjørte biler, melder NTB.

- Noen er funnet i biler, andre er funnet i snøfonner langs gatene. Vi vet at det er folk som ha sittet innesperret i biler i over to dager, sier en talsmann for myndighetene i Erie County i New York, ifølge nyhetsbyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer