Gilad (19) er viktigst

Den indirekte anerkjennelsen Hamas har gitt Israel stanser ikke den militære opptrappingen i Gaza. 19 år gamle Gilad Shalit skal befris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN/OSLO (Dagbladet):

Israelske fly bombet seint i går kveld og i natt to bruer som er bindeledd mellom den nordlige og sørlige delen av Gaza.

Også Gazas eneste kraftverk ble ødelagt av luftangrep, og på nesten hele Gazastripen var folk strømløse, melder nyhetsbyrået AP.

«Gaza skal deles»

Israls statsminister Edud Olmert skal ha gitt klarsignal til en såkalt «begrenset militæroperasjon». Kaptein Jacob Dallal, talsmann for det israelske forsvaret, uttaler til AP at målet med angrepene er å få tilbake den bortførte soldaten Gilad Shalit.

Ifølge BBC ble bruene ødelagt for å hindre at militante palestinere skal flytte på den kidnappede, israelske soldaten.

Palestinske sikkerhetskilder hevder at Israel har til hensikt å dele Gaza i to.Den Hamas-ledede palestinske regjeringen og den palestinske presidentens Fatah-parti er blitt enige om en plan som indirekte aksepterer Israels eksistens.

Det såkalte fangedokumentet oppfordrer til en palestinsk stat langs grensen fra 1967, ved siden av Israel.-  Det spiller ingen rolle for Israel om Hamas og Fatah er blitt enige. De hever ikke øyenbrynene engang. Om avtalen vil ha noen virkning i de palestinske områdene, vil avhenge av hva som skjer der militært de neste dagen, sier seniorforsker Hilde Henriksen Waage ved Fredsforskningsinstituttet PRIO.

-  Hvis Israel går til full re-okkupasjon, vil det virke samlende på palestinerne, sier hun.

Israel truer med et smertefullt israelsk angrep på Gaza, hvis ikke den bortførte soldaten Gilad Shalit blir løslatt.

Like spent som før

-  Vi kommer ikke til å være tilbakeholdne, og til vår store sorg kommer en del av prisen til å bli betalt av innbyggerne i Gaza, sa den israelske ministeren Haim Ramon til israelsk radio i går.På Vestbredden sier representanter for en av de palestinske gruppene som tok 19 år gamle Shalit til fange i Gaza, at de også har kidnappet en ung israeler fra en bosetting ved Nablus.

-  Vi har opprettet grupper hvis eneste hensikt er å kidnappe israelske soldater og bosettereDette sier Abu Abir, en talsmann for De folkelige motstandskomiteene, til avisa Yediot Ahronot.

Fortsatt splittelse

Hamas er under ekstremt press fra alle kanter, fra giverlandene, Israel, Fatah og ikke minst de 152 000 palestinske offentlig ansatte som knapt har fått noen lønn på fire måneder fordi giverlandene stanset bistanden da Hamas ikke ville etterkomme flere krav.

Hamas har med sin godkjenning av dokumentet gitt litt etter, men flere kompromisser er nødvendig for at de og det andre store partiet, Fatah, skal greie å danne en «palestinsk samlingsregjering».

Hamas er splittet i saken. Innflytelsesrike Hamas-ledere i eksil i Syria sier de «håper partene vil komme til enighet i løpet av de neste dagene» ifølge avisa Haaretz.

Islamsk hellig krig, som sammen med Fatah-militser står bak de fleste palestinske rakettangrepene mot Israel, har ennå ikke godkjent dokumentet.

Håpet tennes i EU

Planen er likevel et gjennombrudd fordi mange i Hamas-ledelsen etterkommer et av den vestlige verdens krav, anerkjennelse av Israel. Det er et av kravene for at giverlandene igjen skal støtte palestinerne økonomisk.

Men det er ikke nok for at bistanden igjen skal strømme inn i den tomme palestinske statskassa.

-  Denne avtalen må være begynnelsen på en prosess der vi vil se de ulike palestinske fraksjonene forplikte seg til ikke-voldsprinsippet, anerkjennelse av Israel og aksept av tidligere avtaler, sa EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner i en kunngjøring.

SKAL HEVNES: 19 år gamle Gilad Shalit er bortført av militante palestinere. Det er viktigere for Israel og familiemedlemmet, som her holder fram bildet av den unge soldaten, enn avtalen mellom de politiske fraksjonene i de palestinske selvstyreområdene.