Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høring om Luftambulansen

Gilbert: - Henger ikke på greip

Mads Gilbert gikk kraftig ut mot luftambulanseanbudet i en åpen høring i Stortinget i dag. Luftambulansetjenesten HF ser ikke at noe kunne vært gjort annerledes i anbudet.

KRITISK: Klinikkoverlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge Mads Gilbert og seksjonsoverlege Bård Rannestad under åpen høring på Stortinget om representantforslag om å annullere anbud med selskapet Babcock.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISK: Klinikkoverlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge Mads Gilbert og seksjonsoverlege Bård Rannestad under åpen høring på Stortinget om representantforslag om å annullere anbud med selskapet Babcock. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ansvarlige for anbudet hvor Babcock fikk overta luftambulansen fra 2019 måtte svare for seg i en høring i Stortinget torsdag. Klinikkoverlege Mads Gilbert fra Universitetssykehuset i Nord-Norge var blant deltakerne som gikk kraftig ut mot anbudsprosessen.

- Vi har vært høringsinstans, og vært veldig klare på at personellet må sikres at de blir med over. Vi mener luftambulansen må insources, sa Gilbert i høringen.

Til Dagbladet utdyper han hva han mener bør gjøres med tjenesten:

- Vi mener det ville vært en god modell å få offentlig drift av luftambulansetjenesten, på lik linje med bilambulansetjenesten. Den eneste måten å sikre denne kritiske tjenesten, er å ha personellet ansatt i spesialisthelsetjenesten. Det handler ikke om at det offentlige skal drive flyselskap, hovedpoenget er å ivareta kompetansen, sier Gilbert.

Ville ikke gjort noe annerledes

Helse Norge og Luftambulansetjenesten HF, som har stått ansvarlige for anbudet, fikk en rekke kritiske spørsmål til håndteringen. Ett av de sentrale temaene var hvorfor anbudet ikke stilte krav til virksomhetsoverdragelse, som ville sikret at det nye selskapet måtte ta over de ansatte i Lufttransport AS.

- Juristene våre frarådet oss å ta det inn, fordi det kunne være i strid med EØS-avtalen, forklarte Øivind Juell, administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF.

Juell fikk også spørsmål om hva de burde ha gjort annerledes, sett i ettertid.

- Jeg er usikker på hva vi kunne gjort annerledes. Vi ville neppe innarbeidet virksomhetsoverdragelse som et krav med tanke på den juridiske vurderingen vi har. Vi kunne kanskje forberedt krisetiltak i forkant, sa Juell.

Gilbert er lite fornøyd med Juells forklaring.

- Han ser jo ikke noen problemer. Han svarte helt klart at han ikke ser noe som kunne vært gjort annerledes. Det er en interessant oppsummering og kanskje en litt spesiell situasjonsforståelse, sier Gilbert til Dagbladet. Han fortsetter:

- Vi hadde aldri vært her i dag hvis denne anbudsprosessen hadde gått greit. Helsetjenesten har et sørge for-ansvar, og det har de ikke løst.

- Sparer på shillingen

Gilbert forteller til Dagbladet at de har hatt mellom 40 og 50 hendelser på UNN som nå meldes som avvik til Helsetilsynet som følge av beredskapsmangelen på flysiden.

- Dette blir bagatellisert i stor grad, sier Gilbert, og fortsetter:

- Min erfaring på vakt er at situasjonen er så fortvilet for mange av våre arbeidskamerater, piloter, redningsmenn både på fly og helikopter, at det har stjålet viktig sikkerhetsfokus. Situasjonen har konsekvenser. Det går ut over sikkerheten i operasjonene våre.

Gilbert mener også hastetiltakene som er satt i verk er dårlig planlagt og koordinert.

- Den 10-punktslisten som Helse Nord leverte til departementet etter Bent Høie hadde vært i Tromsø, den hadde ikke vi blitt hørt på i det hele tatt. Hastetiltakene er hulter til bulter og ikke langvarige løsninger. Dersom det kommer nye oppsigelser, så er det stor fare for nye kriser og sammenbrudd i tjenesten, sier Gilbert.

- Nå hører vi et stort fokus på å spare kostnader ved å velge det billigste og ikke det beste anbudet. Men med hastetiltakene som nå iverksettes så renner millionene ut. Her sparer man på shillingen og lar dalerne gå. Det henger jo ikke på greip, avslutter Gilbert.

Ifølge Juell satser Luftambulansetjenesten HF på at Lufttransport AS klarer å levere over sommeren. Dersom det kommer flere oppsigelser, kan det være aktuelt å fase inn det nye selskapet på et tidligere tidspunkt.

Representantforslaget fra Bjørnar Moxnes (R) om å annullere anbudet med Babcock skal voteres over i Stortinget i begynnelsen av juni.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!