Gilbert: - Høie bygger ned velferdsstaten

Høie: - Åpenbart Rødt-politikeren Gilbert som snakker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Helseminister Bent Høie (H) møtte fredag Kjersti Toppe (Sp) til debatt om de lokale sykehusene, i DBTVs livesending fra Valgboden.

Høie har møtt sterk motstand fra flere kanter etter å ha luftet planene om å droppe døgnbasert akuttkirurgi ved landets mindre sykehus.

- Det er ikke faglig dokumentert at lokalsykehusene har dårligere kvalitet enn de store. Høyre ønsker kun å sentralisere, og det er ingen faglig begrunnelse for det Høie ønsker, sa Toppe om forslaget til Høie sendingen fra Valgboden.

- En nedbygging av velferdsstaten Under sendingen fikk Høie høre en appell fra legen og Rødt-politikeren Mads Gilbert, som mener Høie bygger ned det offentlige sykehustilbudet i Norge.

- Det er åpenbart planen til Høie å tømme lokalsykehusene for innhold, nedlegge dem og åpne et nytt privat sykehusmarked i de forlatte sykehusene. Det er i essens en nedbygging av velferdsstaten slik vi kjenner den, der en av kronjuvelene har vært et godt offentlig sykehustilbud, sier Gilbert til Dagbladet.

- Her er det tydelig at det er Rødt-politikeren, ikke legen, Mads Gilbert som snakker. Vi er uenige, og han kommer med en feilaktig framstilling av vår politikk. Jeg jobber nå for å finne en løsning som innebærer at vi kan opprettholde en ryggrad av sykehus i hele Norge som gir et akuttilbud til de fleste pasientene der de bor, svarer Høie.

- Legger ned offentlig og åpner privat Gilbert mener derimot at regjeringen allerede er i gang med å legge ned offentlige sykehus for å gi plass til de private.

- Høie legger ned Rjukan sykehus, framfor å spørre hvordan man kan styrke tilbudet. Kort tid etter deler han ut lisens til et privat sykehus (Ibsen-sykehuset red.anm.) som får drive i de samme lokalene, sier Gilbert.

Høie rister på hodet av argumentasjonen til den kjente legen.

- Mads Gilbert vet veldig godt at verken Ibsen-sykehuset eller andre kommersielle sykehus i Norge har fått, eller kommer noen gang til å få, konsesjon til å drive akuttmedisin. Å dra fram det i denne sammenheng er bare nok et bevis på at Gilbert driver politisk- og ikke medisinsk retorikk.

- Det er folk i Norge i dag som står i kø for å få behandling. Vi ønsker å korte ned de ventetidene ved å bruke private tilbud med god kvalitet som en del av arbeidet med å redusere køen, sier helseministeren.

- Du må slutte å lyve Senterpartiets Kjersti Toppe går langt i å støtte Mads Gilbert.

- Det er ikke bare en liten justering, han (Høie red.anm.) vil fjerne akuttkirurgi ved over 17 sykehus. Hvordan kan Høie tro at man bedrer rekrutteringen om man lar en indremedisiner sitte alene på vakt?, spurte Toppe under livesendingen fra Valgboden.

- Du må slutte å lyve om hva jeg har sagt, kontret Høie.

- Vil noen sykehus bli nedlagt?

- Noen endringer vil skje, men det kommer planer for det. Fremtida vil vise. Det vil skje innen for en helseplan vi skal forankre i Stortinget, svarer Høie.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.