HÅPER PÅ BEVEGELSESFRIHET: Legen og Palestina-vennen Mads Gilbert håper at våpenhvilen vil føre til at Gaza-grensene åpnes, slik at befolkningen kan igjen ferdes fritt utenfor piggtrådgjerdene.  Arkivfoto: SCANPIX
HÅPER PÅ BEVEGELSESFRIHET: Legen og Palestina-vennen Mads Gilbert håper at våpenhvilen vil føre til at Gaza-grensene åpnes, slik at befolkningen kan igjen ferdes fritt utenfor piggtrådgjerdene. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

Gilbert krever Gaza-grensene åpnet

Etter dagens våpenhvile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Legen og Palestina-vennen Mads Gilbert håper at våpenhvilen mellom Hamas og Israel vil gi befolkningen i Gaza et sårt tiltrengt pusterom.

Det ble i dag kjent at Hamas går med på én ukes våpenhvile, hvis Israel trekker ut sine styrker ut av området.

Sammen med kollega Erik Fosse, en av initiativtagerne bak organisasjonen Norwegian Aid Comittee (NORWAC), jobbet Gilbert i 11 dager i strekk på Shifa-sykehuset i Gaza.

Israel nekter journalister innreise til Gaza og de to legene har vært en av de få stemmene som har rapportert fra innsiden av konfliktområdet.

- Ut i fra det vi vet og har sett er det 5 200 skadde i Gaza. Mange av dem har alvorlige skader og har behov for umiddelbar hjelp, sier Gilbert på telefon til Dagbladt.no og utdyper:

- Det må umiddelbart settes i gang et internasjonalt arbeid å bistå og rehabilitere de krigsskadde.

Under sine svært hektiske dager på Shifa-sykehuset, som ifølge legene, manglet selv grunnleggende medisinsk utstyr og legemidler, ble det også gjort mange tanker om de psykiske ettervirkningene konflikten påfører menneskene som bor på Gazastripen.

- Dette er en svært traumatisert befolkning. Det verste er hjelpeløshet ved å ikke kunne flykte unna, sier han og utdyper:

- Jeg tror ikke folk utenfor har en forståelse for hvor skadelig det er å være innesperret på et område, omgitt av piggtråd, minefelt og soldater og bli bombet i tillegg. Det oppleves som en enorm mangel på kontroll. Noe som kan gi svært skadelige senvirkninger.

Gilbert mener at våpenhvilen må omfatte at Gaza-grensene åpnes opp.

- Ikke bare for å få inn humanitær hjelp, men også for å gi palestinerne mulighet til bevegelsesfriheten de har krav på.

Ifølge den engasjerte legen er det nå opp til det internasjonale samfunnet å gi befolkningen på Gaza tryggheten tilbake.

- De må vite at de aldri igjen kommer til å bli utsatt for liknende overgrep fra okkupasjonsmakten.

Til tross for flere tidligere brutte løfter om våpenhvile, har Gilbert fremdeles ikke mistet troen på en fredelig løsning på konflikten.

- Det er ingen løsning å sitte passivt og vente på nye militære konflikter. Det finnes ingen militær løsning her, sier han og legger til:

- Vi får håpe at Obama greier å realisere det flotte valgmottoet sitt, «We need a Change». Av alle steder i hele verden, er det på Gaza det virkelig trengs.