SNAKKET TIL KOLLEGAENE: Legene Mads Gilbert (t.v.) og Erik Fosse delte tirsdag sine erfaringer fra Gaza med Den norske Legeforening. De oppfordret medlemmer av foreningen til straks å dra til Gaza og snakke med Hamas og den palestinske og israelske legeforeningene, men fikk tilsynelatende lite gehør for det. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
SNAKKET TIL KOLLEGAENE: Legene Mads Gilbert (t.v.) og Erik Fosse delte tirsdag sine erfaringer fra Gaza med Den norske Legeforening. De oppfordret medlemmer av foreningen til straks å dra til Gaza og snakke med Hamas og den palestinske og israelske legeforeningene, men fikk tilsynelatende lite gehør for det. Foto: Heiko Junge/SCANPIXVis mer

Gilbert og Fosse krever handling fra legekollegaene

- De må møte Hamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Legeforeningen må reise til Gaza og møte representanter for Hamas. Det krever Mads Gilbert og Erik Fosse.

Legeheltene fra Shifa-sykehuset i Gaza kom hjem til sine egne onsdag. I to timer ga Mads Gilbert og Erik Fosse deltakerne på Legeforeningens lederseminar i Oslo en detaljert og inngående fortelling om sine opplevelser under krigen på Gazastripen.

Kirurg Fosse og anestesilege Gilbert tilbrakte 14 dager på Gazastripen under de israelske angrepene som startet i romjula. Tusenvis av sivile palestinere ble drept, såret og fordrevet fra sine hjem under kamphandlingene.

Gilbert: - Dra nå

Etter å ha sett bilder og hørt historiene om hvordan sivile palestinere angivelig bevisst ble lemlestet og drept, ble Legeforeningens president, Torunn Janbu, stilt til veggs av Mads Gilbert.

- Hva kan foreningen gjøre? Jo, dere kan reise til Gazastripen og gjøre som utenriksminister Jonas Gahr Støre sier; snakke med dem som også tilhører Hamas, og ikke bare de offisielle legeforeningene på palestinsk og israelsk side, sa han.

- Foreningen er stinn av penger, og dere har passene klare. Dra nå, mens grensene fortsatt er åpne, sa han.

Nordisk møte

Janbu sier til NTB hun vil ta med seg oppfordringen til møtet mellom ledelsene i de nordiske legeforeningene over helga, men ville ikke svare ja på det klare kravet fra Gilbert og Fosse.

- Vi må se på hvor det er mest hensiktsmessig for å oss å bidra. Jeg kommer til å ta opp denne utfordringen på møtet, for vi kan ikke sitte og se på denne situasjonen uten å ta tak i den. Vi tar tak i dette, sier Janbu.

Hun lover å snakke med «begge parter», men er vag på hvem hun egentlig mener.

- Det er både den palestinske og den israelske siden, sier hun.

Et møte denne våren med palestinske, israelske og internasjonale legeorganisasjoner er nå utsatt til høsten. Det kommer til å finne sted i Tyrkias hovedstad Ankara.

Eneste vitner

Gilbert og Fosse var de eneste vestlige vitnene til krigshandlingene på Gazastripen i begynnelsen av januar, og fikk stor oppmerksomhet både i norske og utenlandske medier med sine øyenvitneskildringer fra sykehuset.

Nå kommer historien i bokform etter at Gyldendal sikret seg kontrakten i konkurranse med flere andre forlag. Fosse fortalte at de ble tatt imot som rockestjerner da de ankom etter at alle andre vestlige vitner hadde dratt.

- Vi har kun fortalt det vi faktisk så, ikke noe mer. Vi har verken vært politikere eller aktivister. De støtteerklæringene vi har fått direkte fra Jonas Gahr Støre og statsminister Jens Stoltenberg tar vi som en støtte til dette, selv om det fra enkelte hold er blitt satt i gang en svær bakvaskelseskampanje, sa Gilbert.

- Ondsinnet løgn

Blant annet har den israelske regjeringen beskyldt Gilbert for «ondsinnet løgn». Talsmann for utenriksdepartementet, Yigal Palmor, mener Gilbert demoniserer Israel.

- Han har allerede beskyldt Israel for nesten hver eneste marerittaktige forbrytelse som fins, og ignorerer tilbakevisningen av hver eneste en av anklagene han kommer med. Hans historier er Dantes fantasi verdig. Det er trist at seriøse medlemmer av legestanden lar seg dra inn i dette, sa Palmor for en ukes tid siden. (©NTB)

Legene Mads Gilbert (t.v.) og Erik Fosse delte tirsdag sine erfaringer fra Gaza med Legeforeningen. De oppfordret foreningen å dra til Gaza og snakke med Hamas og de palestinske og israelske legeforeningene. Foto: Heiko Junge / SCANPIX