Gilberta (30) er en av Kongos mange voldtatte kvinner

Nå krever Kirkens Nødhjelp at Norge sender soldater til Kongo.

HÅP FOR FRAMTIDA: Fembarnsmoren Mapendo Zonga Gilberta (30) ble bakbundet og fanget av en væpnet gruppe i skogen. Mannen hennes ble drept. Nå fletter hun kurver. Målet er å kjøpe et hus til seg og de fem barna en gang i framtida. Foto: Cathrine Bøe Gjesti/Kirkens Nødhjelp
HÅP FOR FRAMTIDA: Fembarnsmoren Mapendo Zonga Gilberta (30) ble bakbundet og fanget av en væpnet gruppe i skogen. Mannen hennes ble drept. Nå fletter hun kurver. Målet er å kjøpe et hus til seg og de fem barna en gang i framtida. Foto: Cathrine Bøe Gjesti/Kirkens NødhjelpVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): De siste ukene har angrepene på sivilbefolkningen i Øst-Kongo blitt trappet opp. De systematiske voldtektene av Kongos kvinner øker. Det gjør også bruken av barn som soldater, ifølge Kirkens Nødhjelps utenlandssjef Anne Kristin Sydnes, som reiste rundt i Øst-Kongo i forrige uke.

- Jeg var i Kongo for ett år siden også. Men nå er situasjonen i Goma og Nord-Kivu betydelig verre. Øst-Kongo er en sammenhengende katastrofe og situasjonen for kvinnene der er helt forferdelig, sier Sydnes til Dagbladet.

Må sende soldater
Utenlandssjefen krever nå at Norge gjør mer for Kongo.

- Da forsvarsministeren kom hjem fra besøk i Kongo i januar i år, sa hun at hun ville sende norske tropper til Kongo. Vi er skuffet over at det ikke er et større tempo i arbeidet. Flere norske politikere har vært i området. Nå må de følge opp med praktisk handling, sier Sydnes.

I høst ba FN om 3000 ekstra soldater til FNs militære operasjon i Kongo, MONUC. MONUC-ledelsen i Øst-Kongo har så langt ventet forgjeves på denne nødvendige styrkingen av innsatsen. Sydnes mener nå at Norge må sende soldater til Kongo, slik forsvarsministeren antydet tidligere i år.

- Nå må Norge sende militært personell. Det er veldig viktig politisk. Hvis Norge gjør det, kan det legge press på andre europeiske land. Verdenssamfunnet kan ikke glemme Kongo, sier Sydnes.

 

Rystende kvinnemøter

Kirkens Nødhjelps utenlandssjef er rystet over møtene med de mange voldtatte kvinnene i Øst-Kongo. En av dem var fembarnsmoren Mapendo Zonga Gilberta (30). Hun fortalte Kirkens Nødhjelps utsendinger sin historie:


- I tre måneder var jeg bakbundet og fanget hos en væpnet gruppe i skogen. Jeg var fritt vilt. Soldatene kunne voldta meg når som helst, fortalte hun til Sydnes.


Det var i 2004 at landsbyen til Gilberta ble raidet av en væpnet gruppe. Mannen hennes ble drept, og gruppa tok med seg Gilberta og ni andre kvinner. Etter tre måneder ble gruppen angrepet av en annen militsgruppe. Hyttene ble satt i brann og tre av kvinnene omkom. Gilberta klarte å flykte, og kom seg til et sykehus der hun fikk medisinsk behandling.


Voldtekt er tabu

Kirkens Nødhjelp-delegasjonen møtte Gilberta på kvinnesenteret Dorcas Hus, som drives av den norske organisasjonen og den lokale partnerorganisasjonen BEATIL-ALT. 30-åringen og de andre kvinnene lager gule og grønne flettekurver som gir inntekter for å brødfø kvinnene og deres familier.


- Hvis jeg i framtiden kan spare opp nok penger, vil jeg åpne en såpefabrikk. Da kan jeg lettere forsørge barna mine, og kanskje kan vi en gang kjøpe et hus, drømmer Gilberta.


At Gilberta våger å fortelle om det hun har opplevd, er ikke vanlig. Til tross for de systematiske voldtektene av kvinnene i Kongo, ties nærmest voldtektene ihjel.


Soldater voldtar og herjer

I Nord-Kivu har den kongolesiske hæren mellom 35.000 og 40.000 soldater, som nå har startet et samarbeid med FN-hæren MONUC.


- Disse soldatene får ikke lønn, de har ikke mat, konene deres prostituerer seg for å forsørge familien. Kort sagt: De lever under vanvittige forhold. Norge må sende soldater og eksperter som kan være med på å lære opp den kongolesiske hæren gjennom MONUC. MONUC trenger desperat økt kapasitet for å handle mer effektivt, sier Sydnes og fortsetter:

 
- Vi må legge press på kongolesiske myndigheter slik at de tar ansvar for å sørge for disiplin i sin egen hær. Det er de kongolesiske myndighetene som må sørge for at infrastruktur er i orden. Men er det mulig å etablere disiplin etter at så mange av soldatene har vært med på grove overgrep? Nå er det kanskje på tide å tenke helt nytt omkring den kongolesiske hæren, mener Sydnes.

 

Hun ønsker også at norske myndigheter legger press på rwandiske myndigheter sånn at militsgrupper som opererer i Øst-Kongo, mens om kommer fra Rwanda kan dra tilbake til hjemlandet.

STERKE MØTER:  Anne Kristin Sydnes, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, var nettopp i Øst-Kongo. Her møter hun Dr. Denis Mukwege, som jobber på Panzi sykehus i Bukavu. Her hjelper de voldtatte kvinner. Foto: Cathrine Bøe Gjesti/Kirkens Nødhjelp
STERKE MØTER: Anne Kristin Sydnes, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, var nettopp i Øst-Kongo. Her møter hun Dr. Denis Mukwege, som jobber på Panzi sykehus i Bukavu. Her hjelper de voldtatte kvinner. Foto: Cathrine Bøe Gjesti/Kirkens Nødhjelp Vis mer