Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gilde gir ekstra stor erstatning

Vil hjelpe familiene med økonomiske bidrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gilde vil gi ekstra mye penger til familiene til de e.coli-syke barna. Konserndirektør Axel Krogvik bekrefter overfor Dagbladet at selskapet vil gi en større erstatning enn det loven pålegger dem.

- Vi vil gi økonomiske bidrag for å hjelpe familiene som er rammet. Disse bidragene vil gå utover det rettslige ansvaret som Gilde har, sier Axel Krogvik til Dagbladet.

Bedt om redegjørelse

Han understreker at situasjonen er alvorlig og tragisk og at selskapet påtar seg alt ansvar over barna og familiene som er rammet av e.coli-skandalen.

- Det ligger også et rettslig ansvar i dette, og Gilde vil selvfølgelig også påta seg dette, sier Krogvik.

Gilde har bedt jusprofessor Peter Lødrup ved Universitetet i Oslo om å gjøre en uavhengig utredning av nivået på økonomiske bidrag i andre relevante saker i Norge.

- Vi tar ansvar for det vi gjør, og har i samtaler med familiene sagt at vi også vil gi et økonomisk bidrag ut over hva vi rettslig sett er ansvarlig for. Vi er glade for at professor Lødrup har påtatt seg arbeidet med å utrede nivået på økonomiske bidrag sett i forhold til andre relevante saker i Norge. Vi vil legge utredningen til grunn for bidraget til familiene, sier konsernsjef Axel Krogvig i Gilde.

Selskapet har vært i kontakt med 12 av familiene som er rammet. De har bedt om en uforbeholden unnskyldning for den alvorlige situasjonen de har kommet i. De to siste familiene har via helsemyndighetene fått beskjed om at Gilde ønsker å komme i kontakt når tiden er riktig for familiene, skriver Gilde i en pressemelding.

image: Gilde gir ekstra stor erstatning

Sjekker ingrediensene

14 barn har blitt syke av e.coli-smitte, og én av guttene døde. Tidligere denne uka ble det klart at spekepølser fra Gilde er kilden til smitten. Men det er fortsatt uklart nøyaktig hvor smitten stammer fra fordi pølsene består av mange ulike ingredienser.

Dersom smittesporene leder tilbake til kjøttråvarene, vil E.coli-marerittet bli enda større for Gilde.

Mattilsynet sjekker nå produksjonslokalene i Terina Sogndal. De sjekker over 40 forskjellige råvarer, ingredienser og tilsetningsstoffer, for å finne årsaken til at 14 barn fikk akutt nyresvikt.

Gilde Birkebeiner Sognemorr, der Folkehelseinstituttet har påvist den aggressive E.coli-bakterien, inneholder 20 forskjellige ingredienser, som alle kommer fra et stort antall slakterier og gårder.

SKAL BETALE: Gildes konserndirektør Axel Krogvig vil gi mer penger til familiene som er rammet av e.coli-bakterien enn det som er lovpålagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!