Gilde kan ha tapt flere titalls millioner

Kjøttdeigsalget ned 30 prosent - men nå krever Gilde å bli friskmeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi har ikke beregnet tapene for kjøttdeigsalget foreløpig, men det er i alle fall et tosifret antall millioner, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundquist i Gilde til Dagbladet.no.

Salget av Gilde-kjøttdeig gikk ned med 30 prosent sist uke i forhold til samme uke i fjor, viser ferske tall fra matprodusenten.

Dermed har salgssvikten bare økt siden kjøttdeig-alarmen gikk 24. februar.

Kan ha sviktet med 40 prosent

Ifølge Gilde selv var salgssvikten mellom 20 og 25 prosent de tre første ukene. Analyseselskapet A. C. Nielsen har imidlertid tall som viser at salgssvikten er mye større - 40 prosent den første uka. Neste uke kommer A. C. Nielsen med nye og korrekte tall for hele kjøttbransjen siden E.coli-smitten ble kjent.

Gilde sier i en pressemelding at det ikke lenger er faglig grunnlag for å opprettholde kjøttdeigsporet og at de har fortalt dette til Mattilsynet.

Dette er imidlertid ikke Mattilsynet helt enig i.

- Selv om vi er ferdige med halve analysene av kjøttdeig uten å finne noen spor av den farlige E.coli-bakterien, er det fortsatt noen prøver vi vil ta av besetninger som leverer dyr til slakteriet på Rudshøgda, sier avdelingsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

 VIL BLI FRISKMELDT: E.coli-skandalen har ført til store tap for Gilde. Foto: SCANPIX
VIL BLI FRISKMELDT: E.coli-skandalen har ført til store tap for Gilde. Foto: SCANPIX Vis mer

Gilde venter på å komme i gang igjen med produksjonen på Rudshødga, men vil ikke gjøre noe før friskmeldingen kommer. Den mener selskapet bør komme fort.

Gilde vil ikke snakke om noe erstatningskrav fra Gilde mot myndighetene før situasjonen rundt morrpølsene og E.coli er avklart.

I alt er det analysert 1900 prøver av den mistenkte kjøttdeigen fra Rudshøgda. Ingen av prøvene har vist noe mistenkelig. Det har heller ikke 800 prøver av dyr, miljø og slakteutstyr.

Ingen flere syke

Folkehelseinstituttet har i dag ikke fått melding om flere som er blitt syke av å spise morrpølse. I går ble det konstatert at en ung mann fra Hedmark var den første voksne som er smittet av E.coli o103. Nå har helsemyndighetene snakket med mannen - og han har spist morrpølse i den aktuelle perioden. Han ble syk med blodig diaré 13. mars, men er frisk nå.

Gilde kan ha tapt flere titalls millioner